Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica otestovala 1500 žiakov základných a materských škôl vo Zvolene šetrnými testami PCR zo slín

8.4.2021

Nemocnica AGEL Zvolen v spolupráci s Mestom Zvolen dnes zrealizovala šetrné testovanie 150 žiakov Základnej školy na P. Jilemnického ulici 2 vo Zvolene. Testovanie sa uskutočnilo PCR testami zo slín od českej firmy DIANA Biotechnologies. Organizácia aj testovanie prebehlo bez akýchkoľvek komplikácii s jediným cieľom. Aby deti mohli po sviatkoch nastúpiť do školy s vedomím, že nemajú koronavírus a nie sú tak hrozbou pre spolužiakov, pre pedagógov ani rodičov a súrodencov. Celkovo za uplynulé dni absolvovalo toto testovanie takmer 1500 žiakov materských a základných škôl zo Zvolena.

Rozsiahle testovanie detí šetrnými testami sa uskutočnilo v spolupráci a pod záštitou mesta Zvolen a na základe vzájomnej spolupráce základnej školy a zvolenskej nemocnice. Tá zabezpečila testy a koordinátorov, škola potom samotnú organizáciu a súhlasy rodičov na testovanie. „Máme veľmi dobré skúsenosti z testovania v našich mobilných odberových miestach rôznymi druhmi testov, ktoré zdravotnícka sieť AGEL ponúka. PCR testy zo slín sú novinkou, ktorá má široké využitie napríklad u detí,“ hovorí Ing. Ľudmila Veselá, riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen. Testy a odberové sety v dostatočnom množstve zabezpečili zvolenské laboratóriá AGELLAB, ktoré ich budú aj vyhodnocovať. „Máme k dispozícii moderné prístroje na vyhodnotenie PCR testov, ich počtu a potrebe sme prispôsobili aj nasadenie našich zamestnancov,“ uviedla riaditeľka AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. PCR testy zo slín sú oveľa šetrnejšie ako odber klasickou metódou výterom z nosohltana. „Sú však rovnako spoľahlivé, resp. majú ešte vyššiu citlivosť ako klasické PCR testy. Výsledok vieme zabezpečiť do 24 hodín od doručenia do nášho laboratória. Ich veľkou výhodou je, že testovaný dostane v prípade pozitívneho výsledku aj informáciu, či ide o britskú mutáciu koronavírusu. V blízkej dobe bude doplnený skríning aj na ďalšie dve mutácie vírusu,“ dopĺňa ďalšie výhody PCR testov zo slín riaditeľka laboratórií.  

Nová metóda odberu vzorky zo slín je pre testovaných  výrazne príjemnejšia. Postačí, aby niekoľkokrát zakašlali do rúška, v ústach nazhromaždili väčšie množstvo slín, ktoré vypustia do priloženého lievika. Lievik je naskrutkovaný na skúmavke. Pred testovaním sa odporúča 10 minút nejesť, nepiť, nežuť žuvačku, neumývať si zuby a nepoužívať zubnú vodu. Práve preto sú testy určené všetkým, ktorí s klasickým výterom z nosohltana majú problém, deťom, seniorom či hendikepovaným ľuďom.

„Ako povedal Einstein, „uprostred ťažkosti hľadaj príležitosť“. Zamestnanci našej školy vidia príležitosť v pravidelnom, účinnom testovaní detí pre ich bezpečný návrat do škôl. Zachytiť veľký počet infekčných ľudí, stiahnuť ich do rodinnej karantény, a tak zamedziť šíreniu COVID 19, sa doteraz školopovinných detí týkalo len okrajovo. Prevládajú názory o minimálnom šírení pandémie v detských kolektívoch. Je to naozaj tak?  Hľadajúc odpovede sme sa zapojili do dobrovoľného skríningového PCR testovania detí, ktoré organizujeme v spolupráci s AGEL SK a.s. na pôde školy. Zámerom je umožniť bezpečný, bezbolestný a zároveň jednoduchý spôsob samoodberu vzorky slín jednotlivcov, žiakov školy.

Pre deti, prípadne pre ich rodičov, sme na testovanie vytvorili bezpečný, osobný priestor v škole. Oceňujem administratívnu a dobrovoľnícku spoluprácu zamestnancov školy, zákonných zástupcov a koordinátorov z AGELU pri príprave i realizácii pilotného testovania,“ uviedla Mgr. Ľuboslava Bieliková, riaditeľka Základnej školy  P. Jilemnického 2 vo Zvolene.

PCR Testy aj odberové sety pre vzorky slín dodala česká firma DIANA Biotechnologies. Testy pred uvedením do praxe prešli rozsiahlou štúdiou v spolupráci s pražskou Nemocnicou na Bulovke. „Štúdia ukázala, že naše PCR testy zo slín sú vhodné nielen pre pravidelné skríningové testovanie rizikových skupín, ako je zdravotnícky personál, učitelia, zamestnanci kľúčových firiem, ale aj k diagnostickému testovaniu, kde môžu plnohodnotne nahradiť doterajšie testy, vyžadujúce nepríjemný ster z nosohltanu. Pri tejto novej metóde nie je nutné samostatne izolovať vírovú RNA, čo bol doposiaľ najkomplikovanejší krok celej analýzy,“ uviedol  Václav Navrátil, CEO DIANA Biotechnologies.

Martin Dienstbier, finančný riaditeľ  DIANA Biotechnologies: „Naše testy zo slín už štandardne využívajú laboratóriá AGELLAB v Čechách a na Slovensku, záujem je aj zo zahraničia. Vďaka pokročilej automatizácii je množné pri plnom vybavení laboratórií otestovať až 5000 vzoriek denne. S rastúcim záujmom zvyšujeme naše výrobné kapacity a sme pripravení produkovať milióny testov mesačne.

Odber vzoriek zo slín je aktuálne dostupný v rámci zdravotníckej siete AGEL na 11 miestach SR:

  • AGEL Clinic Bratislava
  • Nemocnica AGEL Bánovce
  • Nemocnica AGEL Zlaté Moravce
  • Nemocnica AGEL Levice
  • Nemocnica AGEL Komárno
  • Nemocnica AGEL Zvolen
  • Nemocnica AGEL Handlová
  • Nemocnica AGEL Kežmarok
  • Nemocnica AGEL Levoča
  • Nemocnica AGEL Košice-Šaca
  • Nemocnica AGEL Krompachy

O spoločnosti  DIANA Biotechnologies

DIANA Biotechnologies s.r.o. je česká biotechnologická spoločnosť, ktorá sa zaoberá výskumom a vývojom liečiv a vysoko citlivých diagnostických metód. Bola založená v roku 2018 a rozvíja predovšetkým aplikácie v súvislosti s patentovanou technológiou DIANA, ktorú vynašiel CEO a vedecký riaditeľ firmy Václav Navrátil počas svojho pôsobenia v Ústave organickej chémie a biochémie Akadémie vied.  Portfólio firmy je ale výrazne širšie a svojimi produktami mieri na svetové trhy, okrem vývoja nových liečiv a diagnostických metód pre detekciu nových biomarkerov sa zameriava napríklad aj na vývoj monoklonálnych protilátok pre diagnostiku aj terapiu. Firma je postavená na tíme špičkových vedcov s unikátnou expertízou v molekulárnej biológii, biochémii, organickej a medicinálnej chémii, farmakológii  a laboratórnej automatizácii. Cieľom DIANA Biotechnologies je stať sa nadnárodnou biotechnologickou spoločnosťou, vyvíjajúcou vlastné originálne liečivá. Viac informácií je možné nájsť na www.dianabiotech.com a na sociálnych sieťach www.facebook.com/DIANABiotechnologies a twitter.com/DianaBiotech.

Späť