Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Aj zvolenská nemocnica má skúsenosti s utajenými pôrodmi Keď sa narodí bábätko XY

10.3.2021

Pandémia koronavírusu nás sprevádza už vyše roka. V pozadí covidu však ide život ďalej a ľudia prežívajú svoje menšie či väčšie radosti a starosti. Jedným z tých najkrajších momentov je určite narodenie dieťaťa. Kým pre niekoho je to ten najväčší impulz do ďalšieho života, sú aj mamičky, pre ktoré narodenie bábätka vzhľadom na ich situáciu znamená traumu, sklamanie a hlavne obavy, ako si s malým človiečikom poradiť. Aj v Nemocnici AGEL Zvolen sa občas rodia deti z utajených pôrodov, ktoré prvé dni svojho života poznajú len láskavú náruč sestier na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, keďže biologická matka sa ich vzdala.

Kým adopcia dieťaťa krátko po narodení je na Slovensku bežnou praxou už dlhé roky, celkom iným je utajený pôrod. Tie sa začali realizovať v Nemocnici AGEL Zvolen v roku 2013 a za tento čas sa „v utajení“ narodilo 16 detí. Dôvody, prečo sa tak matky rozhodli, hoci nikto po nich nepátral, sú rôzne. Zväčša však išlo o slabé sociálne pomery a neschopnosť matky poskytnúť dieťaťu základné podmienky na život. Utajený pôrod však neznamená, že je všetko anonymné.

Identita matky je známa, ale zostáva utajená. Dieťatko je po narodení označené len číslom a pri mene a priezvisku má označenie len XY. Osobné údaje matky sú vedené oddelene od zdravotnej dokumentácie, neskôr sa však dokumenty spoja do jedného, zapečatia a odovzdajú na Ministerstvo zdravotníctva SR. Otvorenie takto zapečatenej dokumentácie je však možné len na základe rozhodnutia súdu. Odovzdanie zapečatenej dokumentácie na ministerstvo je proces, ktorý prebehne až po 6 týždňoch od narodenia dieťaťa. Dovtedy má matka právo svoje rozhodnutie zmeniť. Rovnako sa tak rozhodla aj mamička, ktorá nedávno vo zvolenskej nemocnici podstúpila utajený pôrod. Bábätko  bolo v opatere tamojších sestier, ktoré sa o neho s láskou starali. Ešte v dovolenej lehote si to však mamička rozmyslela a o dieťatko prejavila záujem.

Takéto rozhodnutie je ale skôr výnimkou ako pravidlom. Za roky, počas ktorých sa utajené pôrody vo zvolenskej nemocnici realizujú, zažili sestry a lekári na gynekologicko – pôrodníckom oddelení, ale aj z oddelenia neonatológie viacero príbehov. Ak by si však niekto myslel, že rodička, ktorá sa svojho dieťaťa vzdáva, svojim správaním pôsobí inak ako tá, ktorá ho s láskou očakáva, veľmi sa mýli. Väčšina žien, ktoré sa totiž rozhodnú dieťa porodiť, ale nechcú si ho nechať, sa podľa slov našich zdravotníkov od iných rodičiek vôbec nelíši. „Ženy, ktoré prišli so žiadosťou o utajenie svojej osoby pri pôrode v danú chvíľu pôsobili vyrovnane,“ zalovila v pamäti Miroslava Budová, pôrodná asistentka zo zvolenskej pôrodnice, ktorá bola už pri desiatkach pôrodov.

V dávnej minulosti však na oddelení neonatológie zažili aj ojedinelý prípad, keď svoje rozhodnutie žena ľutovala. „Mali sme tu mamičku, vysokoškolsky vzdelanú, ktorá mala mimomanželský vzťah a dieťatko po pôrode dávala na adopciu. Môžem povedať, že to niesla veľmi ťažko,“ spomína si na jeden z osudov Mgr. Jaroslava Dávidová, manažérka dennej zmeny z oddelenia neonatológie.

Pri utajenom pôrode sa dieťa nikdy nedozvie meno svojich biologických rodičov, pri klasickej adopcii sú biologickí rodičia známi.  

Späť