Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Unikátna operácia v 15. týždni tehotenstva. Úspechom je zdravá mamička a donosené, zdravé dieťatko

4.2.2021

Nemocnica AGEL Zvolen sa v ostatných dňoch môže pochváliť mimoriadne úspešným operačným zákrokom. Primárovi Gynekologicko - pôrodníckeho oddelenia MUDr. Petrovi Molitorisovi a jeho kolegyni MUDr. Kristíne Bihariovej sa podaril doslova husársky kúsok. Skúsený pôrodník sa totiž ešte v auguste minulého roka podujal na operáciu pacientky s nádorom v dutine brušnej napriek tomu, že bola v 15. týždni tehotenstva. Výsledkom tejto profesionálne vykonanej operácie a nesporným úspechom samotných operatérov a zvolenskej nemocnice je donosené, nedávno narodené zdravé dievčatko.

Mamička donosila dieťatko až do 39. týždňa napriek tomu, že na začiatku tehotenstva prišla do nemocnice vo vážnom stave. „Pacientka bola prijatá na naše oddelenie s otravou krvi, s funkčnou nepriechodnosťou čriev v dôsledku zápalového procesu v dutine brušnej.  Jednalo sa o nádor veľkosti 8 cm v dutine brušnej, ktorého pôvod sme nevedeli s úplnou presnosťou predoperačne určiť,“ zhrnul závažnú počiatočnú diagnózu tehotnej ženy MUDr. Molitoris. Vzhľadom na vážny a dramatický stav, bola po krátkodobej antibiotickej liečbe a príprave pacientky, operácia nevyhnutná. Pri operácii, ktorú realizoval MUDr. Molitoris spolu s chirurgom odstránili zápalovo zmenený myóm (svalový nádor) zo steny maternice, v ktorej sa vyvíjal plod. „Uskutočnenou operáciou naše obavy o pacientku a plod naďalej pretrvávali. Mohlo dôjsť po operácii k odumretiu alebo potrateniu plodu. Tieto pochybnosti sa však rýchlo rozplynuli, klinický stav tehotnej pacientky tak rýchlo, ako nastal, sa aj rýchlo zlepšil a plod naďalej prosperoval,“ sumarizuje skúsený pôrodník.

Operácie tehotných žien sú podľa slov MUDr. Molitorisa pomerne zriedkavé a vzhľadom na prítomnosť tehotenstva pre matku a najmä pre plod nebezpečné. Oveľa viac to platí pre operačný zákrok na stene tehotnej maternice: „Profesionálne si nepamätám, či som mal s takýmto prípadom v minulosti klinickú  skúsenosť, alebo som natrafil na takýto prípad v literatúre.“ Tehotenstvo pacientky po operácii ďalej pokračovalo až do dozretia plodu bez komplikácií. Obavy však boli najmä o to, aby jej predčasne neodtiekla plodová voda, hrozilo roztrhnutie steny maternice spôsobeného rastom plodu. „Tehotenstvo sme, na našu veľkú radosť, ukončili operačne až v 39. týždni tehotenstva. Pri operácii bola stena maternice v mieste predošlého operačného zákroku pevná. Pri cisárskom reze sme vybrali ešte jeden, ale už menší, myóm z maternice. Na svet prišlo krásne a mocné 3560 gramové dievčatko. Klamal by som, keby som povedal, že všetko sme zvládli s chladnou profesionálnou istotou a rutinou. Mali sme veľké obavy, a aj preto nás veľmi teší, že všetko dobre dopadlo,“ s neskrývanou radosťou skonštatoval náš odborník, ktorému mamička krásneho dievčatka bude celý život vďačná za to, že sú obe zdravé a nažive. 

Späť