Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Z Nemocnice AGEL Zvolen mesačne odvezú až 11 ton bielizne

25.11.2020

Zaujíma vás, kde končí znečistená nemocničná bielizeň a ako ju perú? Nemocnica AGEL Zvolen spotrebuje mesačne približne 11 ton bielizne zo všetkých oddelení a ambulancií. Zdravotnícka bielizeň potom končí v práčovni, kde sa perie pri najvyšších teplotách a v pracích prostriedkoch namiešaných podľa špeciálnych receptúr.

Hygiena je v zdravotníckom zariadení na prvom mieste, zvlášť v čase zložitej epidemiologickej situácie. „Nedá sa ani presne povedať, koľko pracieho prostriedku minieme pri desiatkach ton bielizne, pretože sa dávkuje podľa typu a miery znečistenia daných textílií,“ vysvetľuje úvodom Katarína Škrovinová, konateľka firmy MÝVAL s. r. o., ktorá zabezpečuje pranie bielizne zo zvolenskej nemocnice. Zdravotnícka bielizeň sa perie rôznymi pracími procesmi certifikovanými pracími prostriedkami  s najvyššou účinnosťou dezinfekcie. Zaujímavosťou je, že každé pranie je špecifické, pracie prostriedky sú namiešané  podľa špeciálnych receptúr obsahujúce bieliace a dezinfekčné prímesy.  Samotným praním sa proces nekončí. Kým sa dokonale čistá bielizeň dostane do nemocnice, pracuje na nej partia 13 ľudí rozdelených do 4. skupín. Jedna skupina len perie, druhá bielizeň triedi a pripravuje na žehlenie, tretia suší a žehlí a štvrtá expeduje. Zdravotnícka bielizeň sa dováža v textilných vreciach, ktoré sú po každom použití opätovne opraté a ošetrené dezinfekčným prostriedkom. Na niektoré oddelenia je bielizeň dovážaná v transportných vozoch, ktoré slúžia ako dvojitá ochrana. Prísne hygienické pravidlá platia aj pre transport použitej aj čistej bielizne. Na odvoz aj dovoz sú vyčlenené samostatné vozidlá. V minulom roku bolo takto odvezenej až 128 ton použitej bielizne.

„Čistá a kvalitná bielizeň neodmysliteľne patrí k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach.  Bielizeň má obdobný charakter ako zdravotnícky materiál určený na opakované použitie. Výsledkom pracieho postupu a procesu musí byť bielizeň bez chemickej a bakteriálnej kontaminácie. Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti musíme zohľadniť aj to, že pacient na posteli trávi väčšinu času počas hospitalizácie. Na posteli vyšetrujeme aj robíme odborné výkony. Čistá, pohodlná, dobre upravená, bezpečná a funkčná posteľ preto zabezpečuje pohodlie, spokojnosť, kvalitný spánok a odpočinok pre pacienta,“ povedala Mgr. Stanislava Píšová, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť z Nemocnice AGEL Zvolen.

Späť