Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

O nemocničnej lekárni verejnosť zvyčajne nevie. Súčasťou Nemocnice AGEL Zvolen je však už 43 rokov

22.10.2020

Nemocničná lekáreň AGEL Zvolen zabezpečuje pre oddelenia a ambulancie zvolenskej nemocnice ročne viac ako 3,5 milióna balení liekov, diagnostických prípravkov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu. „Pred očami verejnosti je táto lekáreň takmer vždy skrytá. Stará sa totiž o zabezpečenie všetkých liekov, ktoré lekári v nemocnici naordinujú hospitalizovaným pacientom. Každá zdravotnícka pomôcka je zabezpečená prostredníctvom nemocničnej lekárne, a to od malej ihly, až po veľké chirurgické nástroje používané pri operáciách,“ vysvetľuje vedúca lekárne, Mgr. Melisa Švecová.

Lekáreň sa nachádza v priestoroch Polikliniky a verejnosť do nej nemá prístup. Aktuálne v nej pracuje 10 zamestnancov. Z toho dvaja farmaceuti, šesť farmaceutických laborantov, jedna sanitárka a jedna pomocná pracovníčka v zdravotníctve. Nemocničná lekáreň, ktorá je pred zrakmi verejnosti skrytá, poskytuje kompletnú lekárenskú starostlivosť oddeleniam a ambulanciám patriacim pod Nemocnicu AGEL Zvolen, zahŕňajúc pracoviská vo Zvolene, Krupine, Banskej Bystrici a Handlovej. Pracuje približne v rovnakých denných hodinách ako aj lekárne, ktoré sú určené pre verejnosť, len v tejto majú zamestnanci samostatné príslužby na telefóne. A to preto, aby bola zabezpečená lekárenská starostlivosť aj v situáciách, keď je nevyhnutné zabezpečiť liek pre pacienta aj mimo bežnej pracovnej doby lekárne. „Najčastejšie ide o lieky, ktoré sa bežne na oddeleniach nevyskytujú, ale skladujú sa výlučne v nemocničnej lekárni. Ide napríklad o antidotá - protijedy, intravenózne imunoglobulíny, špeciálne antibiotiká a  iné lieky. Ak ide o špeciálny liek, ktorý sa bežne nepoužíva, komunikujeme počas služby aj s nemocnicami v okolí a snažíme sa liek včas zabezpečiť,“ dopĺňa svoje rozprávanie Mgr. Švecová.

Nemocniční lekárnici sú tí, ktorí kontrolujú a koordinujú činnosti v nemocnici súvisiace s liekmi.  Málokto by povedal, že sa riadia zaujímavým pravidlom, ktorý sa nazýva - 7S, sedem správností (správny pacient, správny liek, správna dávka, správny spôsob podania, správny čas, správne informácie a správna dokumentácia). „Správna diagnostika je jedným z aspektov úspechu liečby pacienta, tá však vždy nelieči. Lieči správne zvolený a podaný liek a správna informácia. Prostredníctvom konzultačnej činnosti pomáhame lekárom vybrať vhodné liečivo, jeho dávku a zdravotným sestrám poradiť a pomôcť s aplikáciu konkrétneho lieku,“ spresňuje magistra farmácie Melisa Švecová.

Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že sa v nemocničnej lekárni nachádza niečo cez 2000 druhov liekov a iného zdravotníckeho materiálu, v galenickom laboratóriu sa pripravuje množstvo ďalších, individuálne pripravovaných liečivých prípravkov. „Medzi najviac pripravované patrí napríklad Unguentum Leniens, čo je zmäkčujúca masť, Zinková pasta, Višnievskeho suspenzia, Jarish roztok na obklady, ale aj indometacínový gél s mentolom, ktorý sa používa pri bolestiach svalov a kĺbov. V čase prvej vlny pandémie koronavírusu lekárnici tejto lekárne bez problémov vyrobili aj nedostatkové paracetamolové kapsuly a čapíky, či kapsuly s vitamínom C. V Nemocničnej lekárni Nemocnice AGEL Zvolen bežne pripravujú lieky, ktoré sú adekvátnou a mnohokrát aj vhodnejšou náhradou už nedostupných alebo komerčne vyrábaných prípravkov. V tejto lekárni nie je ničím výnimočným ani príprava niektorých druhov antibiotík. Pre detské oddelenie pripravujú detské čapíky, kapsuly, sirupy i roztoky, ktoré sú svojim zložením často šité na mieru detskému pacientovi. To isté platí aj o liekoch používaných pri liečbe kožných ochorení hospitalizovaných pacientov, alebo pacientov so špecifickými požiadavkami, ktorým nevyhovujú hromadne vyrábané lieky.

Od septembra 2019 je nemocničná lekáreň aj výučbovou lekárňou a dosiaľ v nej absolvovali prax traja vysokoškolskí študenti farmácie. 

„Práca v nemocničnej lekárni je náročná. Všetci moji kolegovia prispievajú svojím kúskom k tomu, aby bola v našej nemocnici poskytovaná zdravotná starostlivosť na najvyššej úrovni. To sa nám darí nielen vďaka zabezpečeniu dostatočného množstva potrebného materiálu a liekov, ale aj vďaka pravidelnému vzdelávaniu a poskytovaniu konzultačnej činnosti pre zdravotníckych pracovníkov,“ uzatvára svoje rozprávanie Mgr. Švecová.  

Späť