Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Moderné prístroje pomáhajú zachrániť tých najbezbrannejších

5.10.2020

Pomáhajú lekárom v boji o záchranu života tých najmenších. Na oddelení Nemocnice AGEL Zvolen majú lekári k dispozícii modernú resuscitačnú jednotku. Nemocnica ho dostala v rámci dlhoročnej spolupráce so spoločnosťou LIDL Slovenská republika.

Život prináša nevyspytateľné situácie a v okamihoch príchodu na svet sú tí najmenší najzraniteľnejší. Hoci lekári vždy robia všetko pre záchranu novonarodených bábätiek, moderná technika im výrazne pomáha, aby komplikované prípady mali šťastný koniec. Zvolenské novorodenecké oddelenie využíva dar, ktorý sa skladá z 2 prístrojov. ,,Vapoterm je prístroj, ktorý zabezpečuje podporné dýchanie s možnosťou použitia aj počas prevozu novorodenca z pôrodnej sály na oddelenie, keďže jeho súčasťou je aj stlačený vzduch a kyslík,“ hovorí vedúca lekárka novorodeneckého oddelenia MUDr. Katarína Golianová. ,,Podporné dýchanie vyžadujú predčasne narodené deti, novorodenci so zápalom pľúc a inými pľúcnymi ochoreniami. Súčasťou sady je aj pulzný oxymeter s tlakomerom, ktorý umožňuje sledovať vitálne funkcie - akciu srdca, saturáciu krvi kyslíkom a krvný tlak. Cieľom monitorovania vitálnych funkcií je včasné odhalenie poruchy oxygenácie, poruchy srdcového rytmu a sledovanie celkového stavu dieťaťa,“ dopĺňa vedúca sestra Mgr. Jaroslava Dávidová.

Monitor vitálnych funkcií s tlakomerom využívajú na oddelení každodenne na sledovanie novorodencov s podozrením na vrodenú vývojovú chybu srdca, u predčasne narodených detí, u novorodencov s infekciami. Monitorovaní musia byť aj novorodenci, ktorí vyžadujú fototerapiu (liečba novorodeneckej žltačky modrým svetlom). 

Vďaka spolupráci so spoločnosťou LIDL bolo v šiestich nemocniciach  zdravotníckej skupiny AGEL na Slovensku darovaných šesť prístrojov v celkovej hodnote 75 000 EUR.

Zvolenská nemocnica je miestom, ktoré si na príchod svojho bábätka na svet každým rokom vyberá stále viac mamičiek. Hoci je tento rok poznačený pandémiou koronavírusu, od začiatku roka sa tu narodilo 925 novorodencov, čo je len o 20 bábätiek menej ako vlani. Nemocnica ako jedna z mála aj v prvej vlne pandémie aj aktuálne zatiaľ povoľuje prítomnosť otca, resp. jednej sprevádzajúcej osoby pri pôrode.

Späť