Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Vo zvolenskej nemocnici absolvovala pôrod mamička v karanténe

31.8.2020

Nemocnica AGEL Zvolen prijala už na začiatku epidémie koronavírusu všetky potrebné kroky a mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú organizácie a chodu nemocnice. V uplynulých dňoch si pripravenosť na výnimočné situácie, súvisiace s koronavírusom odskúšali v reálnom živote. V nemocnici totiž absolvovala pôrod mamička, ktorá bola kvôli manželovi v karanténe pre možné podozrenie na COVID-19. Celý pôrod sa realizoval v tzv. červenej covidovej zóne nemocnice a v osobitne vyčlenenej pôrodnej sále. Všetci lekári museli pôrod realizovať v ochranných oblekoch, ochrannú rúšku musela mať aj rodička a muselo sa prísne dbať o to, aby pri pôrode bolo čo najviac eliminované riziko možnej nákazy predovšetkým bábätka, ale aj lekárov a sestier.

,,Naša klientka bola v karanténe pre riziko prenosu infekcie koronavírusom COVID-19. Jej manžel sa niekoľko dní pred pôrodom  zúčastnil spoločenskej akcie, na ktorej bol potvrdený pozitívny prípad COVID-19,“ hovorí  zástupca primára Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Andrej Jenčo.  Pôrod bábätka sa začal ešte predtým ako testovanie na prítomnosť vírusu mohlo potvrdiť alebo vyvrátiť prenášanie vírusu. ,,Pôrod sa realizoval za použitia prísnych protiepidemických opatrení na izolovanom pôrodnom boxe, tak aby sa zabránilo kontaktu  medzi rodičkou a  ostatnými klientkami. Personál pôrodnice použil  pri ošetrovaní matky aj novorodenca  osobné ochranné pracovné pomôcky,“ dodáva MUDr. Jenčo Pôrod prebehol prirodzenou cestou bez vážnejších komplikácii a hodinu po polnoci sa narodil zdravý chlapček s hmotnosťou 3500g.  Maminka po pôrode absolvovala vyšetrenie na COVID­-19, ktoré bolo negatívne. Zvyšok pobytu matky aj novorodenca  v nemocnici bol už  v štandardnom režime. ,, Personál oddelenia tak v praxi zúžitkoval vedomosti a zručnosti z teoretickej a praktickej prípravy na boj s infekciou COVID-19 a patrí im ta to veľké poďakovanie, ako aj veľa psychických a fyzických síl do ďalšej práce,“ dodáva MUDr. Jenčo.

Na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice AGEL Zvolen je zaškolený celý personál oddelenia, pretože pôrody a ani koronavírus si nevyberajú. Zdravotníci sú pripravení kedykoľvek poskytnúť zdravotnú starostlivosť COVID podozrivej či pozitívnej rodičke.

Zvolenská pôrodnica je medzi rodičkami čoraz viac obľúbená, uvedený pôrod bol už 776. v poradí v tomto roku.

Späť