Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Otravu hubami nepodceňujte, patrí medzi najnebezpečnejšie druhy otráv

17.8.2020

Sezóna zbierania húb je v plnom prúde, avšak aj napriek tomu, že sú pre náš organizmus v mnohom prínosné, môžu byť aj veľmi nebezpečné. Ide najmä o prípady, kedy majú hubári slabé vedomosti a pozbierajú a následne zjedia práve tie jedovaté. Skúsenosti s tým majú aj v Nemocnici AGEL Zvolen, kde ročne, najmä počas leta, hospitalizujú desiatky otrávených pacientov.

Najčastejšie sa takéto prípady vo zvolenskej nemocnici vyskytujú práve v tomto letnom období. ,,Tento rok sme ich našťastie  nezaznamenali veľa, čo bolo spôsobené epidemiologickou situáciou, inokedy ich bývajú desiatky,“ hovorí primár interného oddelenia MUDr. Ján Haško. Akékoľvek tráviace ťažkosti po konzumácii nielen pozbieraných, ale aj kúpených húb, by sa nemali podceňovať, nakoľko ide o najznebezpečenejšie druhy otráv. ,,Príznaky otravy bývajú rôzne, závisia od požitej huby. V prípade nedostatočne tepelne spracovanej  huby môže ísť o jednoduché žalúdočné ťažkosti. Ďalej to môže byť vracanie a ťažká dehydratácia po konzumácii hríbu s názvom ,,satan“. Muchotrávka zelená je najnebezpečnejšia, pretože spôsobuje smrteľnú otravu,“ vysvetľuje primár.

Na internom oddelení zvolenskej nemocnice mali aj hospitalizovaných pacientov s otravou hubami, ktorí boli v ohrození života. ,,Spomínam si na dve závažné otravy muchotrávkou zelenou. Prvý pacient použil túto jedovatú hubu ako spôsob samovraždy, zachrániť sme ho, žiaľ, už nedokázali. V druhom prípade išlo o pacienta, ktorý ju skonzumoval náhodou, zlyhala mu pečeň, bol v bezvedomí, ale naša liečba zabrala a jeho stav sa zlepšil a nakoniec bol prepustený domov,“ uviedol  MUDr. Ján Haško. Lekári odporúčajú, aby boli ľudia pri zbieraní a konzumovaní húb obozretní, aby jedli iba huby, ktoré dobre poznajú a aby ich správne tepelne upravovali.

Späť