Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

V Nemocnici Zvolen začali opätovne realizovať plánované operácie

19.5.2020

Nemocnica Zvolen a. s., ktorá je členom skupiny AGEL, začala v včera, 18. mája, opätovne operovať pacientov, ktorých zákroky boli odložené. K odloženiu bolo potrebné pristúpiť v súvislosti s pandémiou koronavírusu COVID-19 nariadením Ministerstva zdravotníctva SR a hlavného hygienika SR.

Posledná plánovaná operácia sa vo zvolenskej nemocnici uskutočnila pred zavedením bezpečnostných opatrení 12. marca, počas toho obdobia uskutočnili viac ako 400 urgentných a odložili viac ako 100 zákrokov. ,,Prvá plánovaná operácia bola vykonaná v tomto týždni z dôvodu, že pacient podľa doterajších nariadení musel byť 2 týždne v domácej karanténe. Išlo o artroskopiu kolena a ďalšie operácie sú naplánované pre chirurgické odstránenie žlčníka a hernie,“ hovorí primár chirurgického oddelenia MUDr. Dalibor Panuška. Aj keď sa na tomto oddelení zrušilo takmer 70 operácií, tie sa preobjednávajú prioritne a pre skoro 140 operácií bolo plánovanie odložené o 8 – 10 týždňov.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie začalo tiež operovať 18. mája a prvými zákrokmi boli laparoskopia pre endometriózu a potom laparoskopická hysterektómia pre uterus myomatosus. ,,Odložili sme približne 40 operácií, avšak na tomto oddelení sa vykonáva väčšinou akútna operatíva ako cisárske rezy, mimomaternicové gravidity, krvácania, ktoré bolo nutné realizovať aj počas núdzového stavu,“ hovorí zástupca primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Andrej Jenčo.

Aby pacient mohol byť operovaný v rámci plánovaného zákroku, musí, vzhľadom na pandémiu koronavírusu, splniť viaceré podmienky, aj keď už neplatí povinnosť absolvovať domácu 14-dňovú karanténu. Povinnosťou pacienta je deklarovať čestným prehlásením, že mu nebola nariadená karanténa zo strany regionálneho úradu verejného zdravotníctva, prípadne jeho všeobecným lekárom v čase trvania hospitalizácie. Stále platí, že každý pacient, ktorý prichádza do nemocnice, musí prejsť triážou.

Späť