Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Pôrodnica Nemocnice Zvolen dosiahla rekord v počte pôrodov

5.1.2017

Pôrodnica Nemocnice Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL, dosiahla za posledných 5 rokov, k 31. decembru 2016, rekord v počte pôrodov. Presne 1203 novorodencom, medzi ktorými bolo celkom 622 chlapčekov a 581 dievčatiek, z toho 3 dvojičky, pomohli na svet zdravotníci vo Zvolene. Podľa tohtoročnej štatistiky sa tu narodilo o 251 bábätiek viac ako v roku 2015. Najplodnejším mesiacom bol júl, kedy sa narodilo až 130 novorodencov.

I keď sú  zahraničné mená stále populárne, vo zvolenskej pôrodnici rodičia pre svoje ratolesti vyberali predovšetkým klasické mená. Medzi dievčatkami viedla Sofia, Ema, Hana, Nina, Natália. Medzi chlapcami bolo najviac Lukášov, Jakubov, Matejov, Tomášov a  Jánov. Rodičia však pomenúvajú svoje detičky aj menej tradične, napríklad Amy Lea, Šanaja, Zlatoslava, Zaira, Asia, Rita Rose, Aurélia, Džastyn, Oluwakemi, Dajjenizz, Sajmon, Mateo, Florián.

Vo zvolenskej pôrodnici medziročne stúpa počet pôrodov. V poslednom období výrazne pribúdajú mamičky z okolitých okresov. V roku 2011 bolo 871 pôrodov, v roku 2012 sa narodilo 858 detí. Následne v ďalších rokoch to bolo 894, 859 novorodencov a v 2015 roku bolo 949 pôrodov z toho 6 dvojičiek. Podľa riaditeľa nemocnice MUDr. Jozefa Botku je navýšená výkonnosť oddelenia výsledkom spokojnosti rodičiek. „Nesmierne nás teší rekordný počet novorodeniatok, čo svedčí o profesionalite, kvalite a prístupe všetkých zamestnancov oddelenia k pacientkam,“  povedal MUDr. Botka, riaditeľ zvolenskej nemocnice.

V tomto roku bola presťahovaná do zrekonštruovaných priestorov gynekologická príjmová ambulancia. „V pláne je rekonštrukcia celej pôrodnice tak, aby svojim pacientkam s bábätkami  ponúkla čo najvyšší možný komfort, ako  počas pôrodu, tak aj pri následnej hospitalizácii na oddelení,"  dodáva riaditeľ.

Nemocnica Zvolen poskytuje na oddelení gynekológie a pôrodníctva komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Izby na oddelení gynekológie a pôrodníctva sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s maminkou celých 24 hodín denne. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital – to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie, čím zlepšuje zdravie detí a matiek.

Späť