Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Minko Špinko ukončil tohtoročnú kampaň o správnom umývaní rúk

10.6.2016

Minko Špinko v týchto dňoch navštívil 40 žiakov základnej školy s materskou školou Alexandra Vagača v Detve, 50 detičiek 3. tried materskej školy (MŠ) v Kriváni, 60 detí MŠ v Hriňovej a 50 detí MŠ v Banskej Bystrici, kde naposledy vyrozprával svoj príbeh o špinavých rukách, čím ukončil tohtoročný edukatívny projekt Nemocnice Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL. 5. máj už tradične patrí Svetovému dňu hygieny rúk v rámci ktorého zdravotníci zvolenskej nemocnice a obľúbený plyšový Minko Špinko učili detičky v školách, škôlkach nielen vo Zvolene ale aj v jeho okolí.

Deti čakajú prázdniny, je čas na oddych. Ale nie pre Minka Špinka a tím autorov detských projektov v Nemocnici Zvolen, ktorí už teraz začali pre detičky pripravovať nové dielo, novú edukáciu. „Leto pre deti prináša nielen voľno ale aj množstvo nástrah, komplikácií, ktorých nebezpečenstvo nemusí byť včas rozpoznané. Takými sú napríklad kliešte, ktoré si veľmi často z prechádzky v lese prinesieme domov. Kliešťa sa netreba báť, treba však vedieť ako sa pred ním chrániť, akú nebezpečnú infekciu môže prenášať a ako postupovať pri podozrení na boreliózu. Náš edukatívny projekt bude orientovaný týmto smerom a už teraz sa teším na deti, ktoré sa z prázdnin vrátia oddýchnuté, bystré s množstvom zvedavých otázok, na ktoré chceme spolu s Minkom Špinkom odpovedať,“ vysvetlila vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie Ing. Jana Krokošová.

Hlavným cieľom kampane„Save Lives: Clean Your Hands“ /Umývaj si ruky - zachrániš život/, ktorá je hlavnou súčasťou programu Svetovej zdravotníckej organizácie /“Clean Care is Safer Care“/ je poukázať na to, že správna hygiena rúk patrí medzi najdôležitejšie spôsoby prevencie ochorení  predovšetkým  u zdravotníckych pracovníkov. „Plyšová postavička Minka Špinka deťom názorne vysvetlila, prečo je dôležité si správne umývať svoje ruky a čo všetko im hrozí v prípade, keď budú hygienu rúk zanedbávať. Reakcie detí a učiteliek boli fantastické. Postava zaujala pozornosť detí a následne nám kládli otázky z rozprávky a hneď si aj začali umývať rúčky, ktoré im zdravotníci skontrolovali špeciálnou UV lampou. Minko Špinko sa aj tento rok tešil mimoriadnej pozornosti zo strany detí a ich učiteľov. O tom, že o edukatívny projekt zameraný na správne umývanie rúk je stále záujem svedčí aj množstvo pozvaní, ktoré zvolenská nemocnica dostala od škôl nielen zo Zvolena ale aj zo širokého okolia,“ dodala Ing. Krokošová.

Obyčajné umývanie rúk  len pod tečúcou vodou nedokáže zlikvidovať všetky baktérie. Preto je potrebné  použiť mydlo, ktoré nanášame na vlhké ruky. Dĺžka umývania rúk by mala byť aspoň 30 sekúnd. Veď aj bežné úkony ako je  príprava jedla a jeho konzumácia, nástup do práce a návrat domov, cestovanie v MHD si vyžadujú čisté ruky. “Nemocnica Zvolen, ako poskytovateľ bezpečnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti, venuje problematike hygieny rúk zvýšenú pozornosť, nakoľko hygiena rúk predstavuje základný krok k zaisteniu bezpečnosti pacientov,“ uzavrela Ing. Jana Krokošová.

Späť