Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Nemocnica Zvolen podporí kampaň WHO zameranú na hygienu rúk celoslovenskou konferenciou

28.4.2016

Nemocnica Zvolen, člen skupiny AGEL, sa už po šiestykrát pripojí k projektu Svetovej zdravotníckej organizácie „Umývaj si ruky - zachrániš život“. V tomto roku je novinkou I. celoslovenská vedecká konferencia, ktorá je určená pre odbornú verejnosť. Konferencia, organizovaná Nemocnicou Zvolen v spolupráci s regionálnou komorou sestier a pôrodných asistentiek a regionálnej komory medicínsko- technických pracovníkov, s názvom Hygienické zabezpečenie rúk, súčasť bezpečnej hospitalizácie pacienta, sa uskutoční 4.5.2016 vo Zvolene pod záštitou primátorky Mesta Zvolen a riaditeľa Nemocnice Zvolen. Pre širokú verejnosť je už tradične určená akcia vo štvrtok, 5.5.2016, od 9.00 hod. do 13.00 hod na prízemí polikliniky, kde si všetci budú môcť vyskúšať a overiť techniku správneho umývania rúk. Medzi škôlkarmi je obľúbená aj postavička Minka Špinka, ktorý chodieva vyrozprávať svoj príbeh a s tým naučiť aj najmenšie deti, ako si správne umyť rúčky.

Konferencia je dlhodobo plánovaný projekt zvolenskej nemocnice, ktorej pracovníci sa už roky zapájajú do projektu WHO "Save lives: Clean your hands". Nemocnica, vďaka svojmu aktívnemu prístupu k hygiene rúk a prostredia, zvyšuje bezpečnosť hospitalizácie pacienta, a ako jedna z mála na Slovensku je držiteľom Výročnej ceny Spoločnosti prevencie nozokomiálnych nákaz. Práve tento potenciál sa zvolenská nemocnica rozhodla rozširovať a vybudovať platformu, pomocou ktorej si budú môcť odborníci vymieňať dôležité informácie a skúsenosti. „Myslím si, že prezentácie ktoré ponúkajú oddelenia našej nemocnice sú kvalitne spracované, zaujímavé, vyplývajúce zo skúseností prezentujúcich. Samozrejme mimoriadne dôležité sú pre nás aj externé skúsenosti  našich kolegov z iných slovenských nemocníc, ktoré sa odprezentujú v rámci konferencie,“ povedala členka organizačného výboru Ing. Jana Krokošová.

Zvolenská nemocnica opäť pri príležitosti Dňa hygieny rúk predstaví svoj dobre fungujúci model hygienicko-epidemiologického režimu, pomocou ktorého svojim pacientom zaisťuje bezpečnú hospitalizáciu. „Nemocnica Zvolen investovala nemalé prostriedky do rozsiahleho moderného projektu zavedenia hygienicko-epidemiologického režimu, ktorý beží v nemocnici už viac ako päť rokov.  Jeho súčasťou je aj vybavenie oddelení kvalitnou dezinfekciou a účinným programom prevencie nozokomiálnych nákaz. Je to však investícia do bezpečnosti pacientov, zamestnancov a tiež nám prináša úsporu financií vynaložených na drahé antibiotiká, takže sa v konečnom výsledku mnohonásobne vráti. Preto chceme podporovať podobné projekty a vzdelávanie v tomto smere je pre nás kľúčové," doplnil riaditeľ nemocnice MUDr. Jozef Botka.

Štvrtková akcia „Deň hygieny rúk“ je určená pre širokú verejnosť, študentov a ambulantných pacientov. Či techniku správneho umytia rúk skutočne zvládli, si budú môcť záujemcovia ihneď overiť pod špeciálnou UV lampou, kde sa nesprávne umyté miesta jasne zviditeľnia. Umývanie a dezinfekcia rúk znižujú výskyt nákaz a sú najefektívnejším spôsobom prevencie šírenia antimikróbnej rezistencie. Práve téma prevencie a hygieny sa javí ako čoraz akútnejšia, kvôli všeobecne sa zvyšujúcej rezistencii mikróbov na antibiotiká. „Preto sme aj tento rok pripravení privítať a naučiť každého záujemcu správny postup ako môže rýchlo a jednoduchým spôsobom predchádzať prenosu mikroorganizmov, zabrániť rozširovaniu vírusov a tým prispievať k ochrane zdravia a podpore imunity,“dodala autorka projektu Ing. Krokošová s tým, že touto cestou by rada pozvala všetkých, ktorí sa chcú niečo naučiť a zároveň sa zabaviť.

V ďalších dňoch, až do konca júna bude navštevovať vybrané škôlky Minko Špinko, ktorý deťom názorne vysvetlí postup, cieľ a význam správneho a pravidelného umývania rúk. Nakoľko sa hygienické návyky nadobúdajú už v rannom detstve, toto je hravá a zaujímavá forma pre deti, ktoré sa tak ľahko naučia jeden zo základov správnej hygieny. „Minko Špinko sa teší pozornosti hlavne zo strany malých detí. Nakoľko už v minulom roku si počas našich návštev škôl a škôlok postavičku detičky veľmi obľúbili, hrali sa s ním, pozorne počúvali jeho výklad  a podľa jeho návodu si ruky umývali, pripravili sme si pre nich aj sladké prekvapenie. O Minka Špinka je veľký záujem a už teraz má naplánovaných 10 stretnutí v škôlkach a školách po celom Slovensku, ktoré budú trvať až do konca júna,“uviedla Ing. Jana Krokošová.


Príloha:

Späť