Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Novorodencov zvolenskej nemocnice strážia nové monitory dychu

3.3.2016

Dva nové monitory dychu Babysense I strážia bábätká na novorodeneckom oddelení Nemocnice Zvolen, člen skupiny AGEL. Dar prevzal od pani Táni Tomasch, riaditeľky Nadácie Križovatka, dnes, 3. marca 2016, námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť MUDr. Peter Časnocha.

Monitor dychu účinne chráni novorodenca pred hrozbou tzv. Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré predstavuje náhle zlyhanie dýchania dojčaťa. Najčastejšie sa objavuje medzi 2. a 4.mesiacom života. „Ak sa totiž dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo ak sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková aj svetelná signalizácia monitoru. Monitor dychu teda nezabráni vzniku respiračných problémov, upozorní však na ich výskyt a dá tak deťom šancu na život. Syndróm náhleho úmrtia dieťaťa prichádza bez akýchkoľvek príznakov, väčšinou počas spánku, a to aj u úplne zdravých detí. Následky však nemusia byť vždy fatálne. Ak sa problémy s dýchaním včas odhalia, môžeme dieťaťu ešte pomôcť,“ vysvetlila vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Mgr. Jaroslava  Dávidová.

Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom pomáhať deťom ohrozeným "Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat". Nadácia už v minulosti darovala nemocnici 4 monitory dychu a teraz k nim pribudli ďalšie 2. Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne sa jedná o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov, ako je fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť. Akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor – napr. prikrývky, vankúš alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa, prekážky v dýchacích cestách atď. Tiež každé oslabenie detského organizmu (infekčné choroby, horúčky, zvracanie) a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ uviedla riaditeľka Nadácie Križovatka pani Táňa Tomasch.

Nemocnica Zvolen poskytuje na oddelení gynekológie a pôrodníctva komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Izby na oddelení gynekológie a pôrodníctva sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s maminkou celých 24 hodín denne. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital – to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie, čím zlepšuje zdravie detí a matiek. "Monitory dychu nám urobili veľkú radosť. Rád by som sa touto cestou poďakoval Nadácii Križovatka za spoluprácu s našou nemocnicou a poskytnutie takéhoto potrebného daru pre našich najmenších pacientov,“ uzavrel MUDr. Peter Časnocha s tým, že darované monitory sú určené len pre naše oddelenie, ale ak si chce monitor dychu zapožičať mamička aj do domáceho prostredia, vieme jej v spolupráci s Nadáciou Križovatka monitor zapožičať.

Späť