Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Výnimočný prípad pacientky popísal lekár zvolenskej nemocnice

10.11.2015

MUDr. Ján Necpál, neurológ Nemocnice Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL, v týchto dňoch získal Cenu poroty na Českom a Slovenskom neurologickom zjazde. Odborníci na neurológiu tvrdia, že jeho príspevok je zároveň významným poznatkom súvisiacim s vzácnym syndrómom tzv. „Opsoklonus-myoklonus-ataxia syndrómom“.

MUDr. Ján Necpál získal ocenenie na odbornom zjazde v Košiciach za videokazuistiku s názvom "Opsoklonus-myoklonus-ataxia syndróm pri intoxikácii venlafaxínom". Syndróm sa prejavuje nepravidelným šklbaním očí, trupu a končatín. Doteraz býval spájaný do súvislostí s detskými nádormi mozgu, alebo infekciami centrálneho nervového systému. MUDr. Necpál ale popísal výnimočný prípad pacientky, ktorá si chcela vziať život a predávkovala sa venlafaxínom (antidepresívum), následkom čoho sa u nej prejavil Opsoklonus-myoklonus-ataxia syndróm. „Jednalo sa o mladú ženu týranú manželom, ktorá si chcela vziať život. Spomedzi mnohých ďalších, ktorí sa takto dostanú do psychiatrickej starostlivosti, bola táto pacientka výnimočná, pretože prejavy jej úmyslu boli tak raritné a medicínsky zaujímavé, že nemohli ostať nepublikované,“ vysvetľuje neurológ MUDr. Ján Necpál.

Mladý lekár, neurológ, pracuje v Nemocnici Zvolen 5 rokov a venuje sa hlavne extrapyramídovým ochoreniam (poruchami pohybu). Založil ambulanciu pre parkinsonizmus a iné extrapyramídové poruchy. Je čestným členom pacientskej organizácie Spoločnosť Parkinson Slovensko, aktívne sa zúčastňuje vedeckých konferencií aj v zahraničí. Publikuje v odborných časopisoch ako Neurológia pre prax, Psychiatria pre prax, Parkinson´s disease, Česká a Slovenská neurologie a neurochirurgie, Neurológia. „Včasná a najmä správna diagnostika a terapia liečiteľných neurologických ochorení je našim prvoradým cieľom. Existuje však mnoho ochorení, ktoré patria do kategórii "ophan disease"- vzácnych ochorení, ktorých diagnostika a liečba je často náročnejšia, no snaha a boj s nimi sú práve preto omnoho viac cenené zo strany pacientov a ich blízkych,“ uzavrel MUDr. Necpál.

Neurologické oddelenie Nemocnice Zvolen ročne hospitalizuje takmer 1500 pacientov, pričom ambulantne ošetrí viac ako 6 500 pacientov. Zaoberá sa diagnostikou a liečbou ochorení centrálneho a periférneho nervového systému ako aj nervovo-svalového spojenia a ochorenia svalov. Poskytuje komplexnú preventívnu a liečebnú starostlivosť dospelej populácie.

Späť