Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Moderné metódy už aj v Nemocnici Zvolen

7.10.2015

Nemocnica Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL, v týchto dňoch rozšírila svoje služby na Fyziatricko – rehabilitačnom oddelení (FRO). Fyzioterapeuti začali poskytovať svojim pacientom novú modernú metódu kineziologický tejping, plynové injekcie a SM-systém.

Kineziologický tejping, sám o sebe nelieči, ale využíva sa ako súčasť terapie na predĺženie účinku liečby. Správne zvolenou technikou pomáha u diagnóz z celej škály medicínskych odvetví. Skracuje dobu hojenia, urýchľuje rekonvalescenciu a rehabilitáciu, podporuje cievny a lymfatický systém, redukuje opuchy, bolesti, zápaly a znižuje svalovú únavu. „Táto metódazmierňuje bolesti, podporuje svaly v pohybe, uvoľňuje nahromadenú lymfatickú tekutinu, koriguje osovosť kĺbov, napomáha pri uvádzaní svalu alebo kĺbu do správnej polohy pre rehabilitáciu. Najčastejšie sa využíva pri bolestiach chrbtice, šliach, svalov, kĺbov, tenisovom lakti, kĺbovej instabilite, syndróme karpálneho tunela a pri chybnom držaní tela,“ vysvetľuje primárka FRO MUDr. Oľga Lietavová.

Kineziologický tejping je metóda, ktorá využíva elastické tejpy lepené na kožu. Páska je zo 100 % bavlny a vysoko elastických vlákien, neobsahuje latex, je priedušná a môže sa dostať do kontaktu s vodou. Je to vlastne druhá koža, ktorá jemne masíruje, zahrieva, prekrvuje, stimuluje krvný a lymfatický obeh,“ dodáva primárka s tým, že tejpovacie pásky sa vyrábajú v rôznych farbách, čo u užívateľov zvyšuje aj atraktivitu. U detí má pozitívny vplyv na spoluprácu s nimi.

Ďalšou atraktívnou procedúrou na FRO Nemocnice Zvolen sú plynové injekcie, ktoré sú jednou z veľmi účinných procedúr, pri ktorej sa do podkožia aplikuje medicínsky oxid uhličitý. CO2 sa veľmi dobre vstrebáva do žilového a lymfatického obehu. „Liečba plynom sa odporúča pri bolestiach chrbtice, kĺbov, hlavy, ochoreniach srdca, poruchách prekrvenia horných končatín a kŕčových žilách. Plynové injekcie výrazne napomáhajú zlepšovať výživu tkanív, vrátane patologicky zmeneného väziva, podporujú uvoľňovanie kyslíka viazaného v krvnom farbive, zlepšujú priepustnosť ciev, ale tiež pružnosť kolagénu. Vďaka rozšíreniu koronárnych tepien nastáva zlepšenie prekrvenia srdcového svalu. Uhličitá terapia zmierňuje riziko tvorby opuchov, pomáha upraviť krvný tlak na normálne hodnoty, znižuje riziko vzniku trombózy a embolických komplikácii. Má aj protizápalové účinky, čo so zlepšením prekrvenia prispieva k urýchleniu hojenia tkanív,“ hovorí MUDr. Lietavová.

Poslednou, v súčasnosti veľmi atraktívnou metódou, dosahujúcou výborné výsledky, je SM-systém. SM-systém je súbor jednoduchých a účinných cvikov založených na aktivácii svalových špirál. „Špirálna stabilizácia spája komplexný tréning pohybového aparátu, ktorý intenzívne posilňuje oslabené svaly naťahuje skrátené svaly, obnovuje kĺbnu pohyblivosť, zaisťuje stabilitu, optimalizuje riadenie pohybu. Cvičenie vyrovnáva chrbticu do strednej línie, odľahčuje tlak na platničky a kĺby,“ vymenováva pozitíva tréningu vedúca fyzioterapeutka Anna Eisnerová. Pre správne cvičenie, ktoré chrbtici prospieva, je dôležitá pozícia tela, charakter cviku, použitá sila a rýchlosť, dĺžka a intenzita cvičenia. „V praxi sa využíva u pacientov s bolesťami chrbtice, akútnym vyklenutím platničky a skoliózou. Cvičenie má tiež veľký význam pri prevencii a liečbe porúch veľkých kĺbov (bedrový, kolenný a ramenný), kĺbov nohy a nožnej klenby,“ upresňuje Eisnerová.

Fyziatricko – rehabilitačné oddelenie poskytuje základnú a špecializovanú komplexnú rehabilitačnú starostlivosť dospelým a deťom s ochoreniami pohybového systému, nervového systému, s interným ochorením, pacientom po operáciách: traumatologických, ortopedických, neurochirurgických, kardiochirurgických, po plastických operáciách ruky. FRO vykonáva rehabilitačnú starostlivosť pre ambulantných pacientov ako aj pre hospitalizovaných pacientov na iných oddeleniach nemocnice. Pri liečbe našich pacientov využívame hlavne prostriedky fyzikálnej a pohybovej liečby. Ponúkame aj nadštandardné liečebné výkony. Pracovisko disponuje školeným erudovaným odborným personálom a širokou škálou fyzikálno – rehabilitačných procedúr.

Späť