Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Pacienti z okolia Zvolena sa možno konečne dočkajú magnetickej rezonancie

1.7.2015

Nemocnica Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL, plánuje pre pacientov rozšíriť svoje služby o Magnetickú rezonanciu (MR). V týchto dňoch vedenie zvolenskej nemocnice požiadalo štátnu zdravotnú poisťovňu o predbežný súhlas pre zazmluvnenie MR pracoviska. V prípade kladnej odpovede nemocnica zakúpi prístroj Philips Ingenia 1.5T CX a zrekonštruuje priestory, pričom investícia prekročí 1 milión EUR.

Vďaka zakúpeniu nového prístroja by vo zvolenskej nemocnici bolo vytvorené kompletné rádiodiagnostické (RDG) pracovisko s 24 hodinovou starostlivosťou o pacientov nielen zo Zvolena ale aj z širokého okolia. Obyvatelia okresov Zvolena, Žiaru nad Hronom, Krupiny, Banskej Štiavnice musia dochádzať na vyšetrenie magnetickou rezonanciou až do Banskej Bystrice, kde sú čakacie doby viac ako 3-4 mesiace.  „V banskobystrickom kraji je chronický nedostatok termínov na MR vyšetrenie. Mnohokrát ide o akútnych pacientov, ktorí si na svoje vyšetrenia nemôžu dovoliť čakať tak dlho ako je to v okolitých zariadeniach. Len lekári v našej nemocnici vypíšu mesačne 60 MR vyšetrení. Vďaka zakúpeniu nového prístroja na RDG pracovisko vo Zvolene, by sme mohli znížiť čakaciu dobu okolitých MR pracovísk a zvýšiť tým zrýchliť vyšetrenia, nielen našich pacientov,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice, MUDr. Jozef Botka.

Zobrazovanie magnetickou rezonanciou (MR alebo MRI) je rádiologická metóda, ktorá umožňuje diagnostikovať zmeny v ľudskom organizme bez toho, aby bolo nutné narušiť jeho integritu operáciou či inou invazívnou metódou.  MR zobrazuje orgány v tenkých vrstvách a rôznych rovinách, tak ako to robí napríklad aj CT. Podľa toho, aké tkanivo lekár potrebuje prezrieť, zvolí buď CT vyšetrenie, alebo MR. MR je vhodnejšia napríklad pri poraneniach miechy, mozgu, kĺbov a mäkkých tkanív. Dnes je to bežné, často predpisované, vyšetrenie. „Veríme, že zakúpenie MR prístroja do Banskobystrického kraja zdravotná poisťovňa zazmluvní práve s všeobecnou nemocnicou,“ uzatvára riaditeľ nemocnice.

Nemocnica Zvolen poskytuje lôžkovú starostlivosť pre viac ako 100 tisíc obyvateľov z okolitých okresov. Nemocnica ročne ošetrí takmer 17 000 lôžkových pacientov, ambulantne ošetrí viac ako 120 000 pacientov, vykoná viac ako 3 500 operácií a takmer 1 000 pôrodov.

Späť