Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Minko Špinko ukončil tohtoročnú kampaň o správnom umývaní rúk

19.6.2015

Minko Špinko v týchto dňoch navštívil 60 žiakov 5. Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, 30 detičiek Materskej školy v Budči kde naposledy vyrozprával svoj príbeh o špinavých rukách, čím ukončil tohtoročný edukatívny projekt Nemocnice Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL. 5. máj už tradične patrí Svetovému dňu hygieny rúk v rámci ktorého zdravotníci zvolenskej nemocnice a obľúbený plyšový Minko Špinko učili detičky v školách, škôlkach nielen vo Zvolene a jeho okolí, ale aj v Levoči, ako si správne umývať ruky a tým sa vyvarovať okolitým baktériám.

Deti čakajú prázdniny, je čas na oddych. Ale nie pre Minka Špinka a tím autorov detských projektov v Nemocnici Zvolen, ktorí už teraz začali pre detičky pripravovať nové dielo, novú edukáciu. „Leto pre deti prináša nielen voľno ale aj množstvo nástrah, komplikácií, ktorých nebezpečenstvo nemusí byť včas rozpoznané. Takými sú napríklad kliešte, ktoré si veľmi často z prechádzky v lese prinesieme domov. Kliešťa sa netreba báť, treba však vedieť ako sa pred ním chrániť, akú nebezpečnú infekciu môže prenášať a ako postupovať pri podozrení na boreliózu. Náš nový edukatívny projekt bude orientovaný týmto smerom a už teraz sa teším na deti, ktoré sa z prázdnin vrátia oddýchnuté, bystré s množstvom zvedavých otázok, na ktoré chceme spolu s Minkom Špinkom odpovedať,“ vysvetlila vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie Ing. Jana Krokošová.

Hlavným cieľom kampane„Save Lives: Clean Your Hands“ /Umývaj si ruky - zachrániš život/, ktorá je hlavnou súčasťou programu Svetovej zdravotníckej organizácie /“Clean Care is Safer Care“/ je poukázať na to, že správna hygiena rúk patrí medzi najdôležitejšie spôsoby prevencie ochorení  predovšetkým  u zdravotníckych pracovníkov. „Prostredníctvom obľúbeného plyšového Minka Špinka a virtuálnej rozprávky sme pri  našich návštevách v škôlkach, školách učili deti správnej hygiene rúk. Sledovať ich záujem a chuť vyslúžiť si pochvalu od zdravotníkov po kontrole UV lampou bolo pre nás takou povzbudzujúcou motiváciou, že sme na novom projekte už začali pracovať a spustíme ho už v priebehu septembra 2015,“ uzavrela Ing. Krokošová.

Obyčajné umývanie rúk  len pod tečúcou vodou nedokáže zlikvidovať všetky baktérie. Preto je potrebné  použiť mydlo, ktoré nanášame na vlhké ruky. Dĺžka umývania rúk by mala byť aspoň 30 sekúnd. Veď aj bežné úkony ako je  príprava jedla a jeho konzumácia, nástup do práce a návrat domov, cestovanie v MHD si vyžadujú čisté ruky.

Späť