Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zdravotníci Nemocnice Zvolen a Minko Špinko vysvetľovali, ako si správne umývať svoje ruky

14.5.2015

Už po piatykrát zdravotníci Nemocnice Zvolen, člen skupiny AGEL, usporiadali dvojdňový Deň hygieny rúk čím sa pripojili k projektu WHO „Umývaj si ruky – zachrániš život“. Pretože potreba dezinfekcie rúk neustále narastá, zvýšil sa aj záujem o túto akciu, ktorej sa včera, 5. mája 2015, v priestoroch recepcie polikliniky zvolenskej nemocnice zúčastnilo takmer 300 záujemcov, aby si vyskúšalo správnu techniku umývania rúk. Akcia bola určená ako pre zdravotnícky personál nemocnice, tak pre širokú verejnosť. Zúčastnilo sa jej tiež viac než 100 študentov stredných škôl a žiakov základných a materských škôl, ktorým bol názorne, prostredníctvom postavičky Minka Špinka a virtuálnej rozprávky vysvetlený postup, cieľ a význam správneho a pravidelného umývania rúk. Následne si správnosť hygieny rúk záujemcovia overovali pomocou špeciálnej lampy s UV svetlom. Dnes doobeda, 6. mája 2015, navštívil Minko Špinko 15 detičiek materskej školy Hrnčiarskej vo Zvolene, ktorým vyrozprával svoj príbeh.

Prezentácia o pravidlách dodržiavania hygieny rúk prebiehala  v dvoch rovinách. V jednej rovine sa akcia nemocnice teší stále väčšej pozornosti zo strany ambulantných pacientov, rodičov s deťmi a celej širokej verejnosti nielen zo Zvolena, ale už aj zo širokého okolia. Projekt Minko Špinko prostredníctvom ktorého pravidelne  zdravotníci nemocnice vstupujú  s hygienou rúk do škôl a škôlok  sa stal zaujímavým pre pedagógov aj rodičov. „Plyšového Minka Špinka s čistými rukami si deti obľúbili okamžite.  Prostredníctvom neho a virtuálnej rozprávky sme pri našich návštevách v škôlkach  učili deti správnej hygiene rúk. Sledovať ich záujem a chuť vyslúžiť si pochvalu od zdravotníkov po kontrole UV lampou bolo pre nás veľmi povzbudzujúcou motiváciou pre ďalšie podobné projekty,“ uviedla vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie Ing. Jana Krokošová, ktorá je autorom akcií ku Dňu hygieny rúk.

V druhej rovine sa nemocnica zameriava na čistotu rúk vlastných zamestnancov, čím predchádza prenosu nákaz medzi pacientmi. Hlavným cieľom kampane „Save Lives: Clean Your Hands“ /Umývaj si ruky - zachrániš život/, ktorá je hlavnou súčasťou programu Svetovej zdravotníckej organizácie, je poukázať na to, že správna hygiena rúk patrí medzi najdôležitejšie spôsoby prevencie ochorení. „Vedenie Nemocnice Zvolen,  kladie veľký dôraz na dodržiavanie čistoty a dezinfekcie prostredia a tým zabezpečuje vysokú hygienickú úroveň svojho vybavenia a prevádzky. Investíciou do plne -automatizovaných dávkovačov zabezpečilo na oddeleniach bezkontaktnú aplikáciu mydla, dezinfekčnej látky a krému na ruky pre zdravotníckych pracovníkov. Aj v prípade návštev je dostatočná hygiena rúk zabezpečená bezdotykovými dávkovačmi umiestnenými na chodbe pred vstupom na oddelenie. Nadštandardné oddelenia nemocnice sú vyrobené z moderných ľahko dezinfikovateľných materiálov, ktoré okrem komfortu zabezpečujú pacientom aj čisté a estetické prostredie,“ vysvetlila Ing. Krokošová.

S cieľom zvýšiť povedomie zdravotníckych pracovníkov nemocnice v otázkach hygieny a dezinfekcie rúk prebiehali pri príležitosti Dňa hygieny rúk  v nemocnici edukačné semináre, prednášky a diskusie. Program seminárov bol vytvorený na základe testovacieho dotazníka, ktorý odhalil u zdravotníckych pracovníkov problematické oblasti a rezervy. Dotazník a následné edukačné semináre boli individualizované pre každé oddelenie a aj pre každú skupinu zdravotníckych pracovníkov. Či boli prednášky pre pracovníkov úspešné bolo otestované rozsiahlou akciou mikrobiologického vyšetrenia sterov z rúk u každého zdravotníckeho pracovníka. „Dúfam, že aj tohtoročná akcia na podporu Dňa hygieny rúk bola úspešná a prínosná pre všetkých prítomných záujemcov , ktorí budú rozdávať získané informácie ďalej, ale aj pre tých, ktorí sa nemohli zúčastniť - pre našich pacientov, ktorí, verím, že  naše vedomosti ocenia v praxi.  Zároveň sa veľmi teším, že všetky zdravotnícke zariadenia skupiny AGEL úzko spolupracujú v otázkach hygieny a dezinfekcie v našich  nemocniciach a na základe našich skúseností spoločne hľadáme najlepšie štandardné postupy pri prevencii a boji s infekciami,“ uzavrela Ing. Jana Krokošová s tým, že by sa touto cestou rada poďakovala spoločnosti Bochemie za zapožičanie špeciálnej UV lampy.   

Obyčajné umývanie rúk  len pod tečúcou vodou  nedokáže zlikvidovať všetky baktérie.  Preto je potrebné  použiť mydlo, ktoré nanášame na vlhké ruky. Dĺžka umývania rúk by mala byť aspoň 30 sekúnd. Veď aj bežné úkony ako je  príprava jedla a jeho konzumácia, nástup do práce a návrat domov, cestovanie v MHD si vyžadujú čisté ruky.

Späť