Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zavedenie identifikačných náramkov v Nemocnici Zvolen zaistí pacientom väčšiu bezpečnosť

23.1.2015

Nemocnica Zvolen, člen skupiny AGEL, zaviedla od 1. januára 2015 novinku pre všetkých svojich pacientov, v podobe zavedenia identifikačných náramkov (ID) a identifikačných etikiet na liečivá. Náramky a etikety majú predovšetkým zaistiť väčšiu bezpečnosť pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a napomáhajú predchádzať vzniku omylu pri poskytovaní liečebných, vyšetrovacích metód a ošetrovateľských úkonov. Nemocnica investovala do týchto noviniek viac ako 2 000 eur.

Náramky pomôžu nielen pacientom, ale aj personálu celej nemocnice, ktorý sa vďaka nim okamžite dozvie všetko potrebné o pacientovi. „Našim cieľom je čo najviac preventívne zmierniť riziká, ktoré sú spojené s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a tým zvýšiť bezpečnosť pacienta. Náramky pomôžu personálu predovšetkým pri zisťovaní totožnosti pacienta, hlavne v situáciách, keď sa nedá spoľahlivo overiť totožnosť pacienta pomocou slovnej identifikácie.Keďže je na náramku uvedené aj oddelenie, na ktorom je pacient hospitalizovaný, veľkú výhodu predstavujú náramky pre pacientov so zníženým mentálnym stavom, ktorí sú často dezorientovaní,“ vysvetľuje námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť a primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Peter Časnocha.

 Identifikácia pacientov náramkami je spoľahlivý, praktický a bezpečný spôsob. Náramky sú vyrobené zo špeciálneho plastu, sú umývateľné, ľahké, pevné, nemajú ostré hrany a používajú sa len jednorazovo.  „Pacient dostane od sestry ID náramok už pri príjme na hospitalizáciu. Zdravotnícky pracovník upevňuje náramok na zápästie ruky, pričom dbá na to, aby nespôsoboval opuch alebo priškrtenie končatiny alebo nebol príliš voľný a neskĺzol z ruky,“ uviedla námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť PhDr. Elena Mikušová.

Identifikačné etikety liekov sa používajú pri uspávaní pacienta pred operačným zákrokom. „Sestra z originálnej ampulky natiahne liek do striekačky, pričom si okamžite striekačku označí predtlačenou etiketou s názvom lieku, čo zamedzuje prípadnej zámene liekov pri ich podávaní. Etikety sú už na prvý pohľad jednoducho odlíšiteľné výraznou farbou a liečivá vyžadujúce si mimoriadnu pozornosť vzhľadom k účinku lieku sú označené čiernym pruhom. Na etikete je kolónka pre dátum, hodinu a meno osoby, kto liek pripravil. Je to nutnosť, ak operačný zákrok trvá viac hodín a dôjde k výmene zmien počas operácie. Farebnosť etikiet vychádza z normy UK s platnosťou pre celú európsku úniu,“ vysvetľuje PhDr. Elena Mikušová.  

Nemocnica Zvolen poskytuje lôžkovú starostlivosť pre viac ako 100 tisíc obyvateľov z okresov Zvolen, Krupina, Detva. Nemocnica ročne ošetrí takmer 17 000 lôžkových pacientov, ambulantne ošetrí viac ako 120 000 pacientov, vykoná viac ako 3 500 operácií a takmer 1 000 pôrodov.

Späť