Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Malá Alžbetka je prvým tohtoročným novorodencom zvolenskej nemocnice

1.1.2015

Prvým tohtoročným bábätkom na novorodeneckom oddelení Nemocnice Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL, je malá Alžbeta, ktorá bude prírastkom mesta Banská Bystrica. Dievčatko takmer s ideálnymi mierami prišlo na svet 1. januára 2015 o druhej hodine a dvadsiatej minúte s mierami 3220 gramov, 52 centimetrov a spolu s mamičkou sa tešia dobrému zdraviu.

V minulom roku priviedli na svet zdravotníci zvolenskej nemocnice celkom 959 detí, z toho 466 dievčatiek a 493 chlapčekov, čím počet pôrodov oproti roku 2013 vzrástol o rekordných 66 bábätiek. Medzi novorodencami bolo 7 dvojičiek. „V septembri 2014 dokonca nemocničná pôrodnica zažila babyboom, kedy sa narodilo až 105 bábätiek. Najmenej detičiek sa narodilo vo februári. Najčastejšími menami, ktorými pomenúvali mamičky a oteckovia svoje ratolesti v minulom roku boli Nela, Natália, Nina, Viktória, Terézia pre dievčatká a z chlapčenských mien prevládali mená ako Jakub, Adam, Martin, Samuel a Matej, uviedla pani  Iveta Bombalová, sestra novorodeneckého oddelenia Nemocnice Zvolen.

Pôrodnica Nemocnice Zvolen sa v minulom roku, v projekte Sprievodca pôrodnicami, podľa hodnotenia mamičiek, umiestnila ako prvá v Banskobystrickom kraji. V rámci Slovenska mamičky ohodnotili zvolenskú nemocnicu ako ôsmu najlepšiu. „Nesmierne nás teší rekordný počet novorodeniatok, čo svedčí o profesionalite, kvalite a prístupe všetkých zamestnancovoddelenia k pacientkam,“  povedal MUDr. Botka.

Izby na oddelení gynekológie a pôrodníctva sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s maminkou celých 24 hodín denne. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital – to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie, čím zlepšuje zdravie detí a matiek. 

Späť