Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Nové postupy v pôrodníctve prinesú mamičkám komfort a pocit bezpečia

17.3.2023

Každý štvrtý pôrod na Slovensku končí cisárskym rezom. Odborníci sa zhodujú, že ide o alarmujúce číslo, ktoré dokážeme cielene znížiť zmenou prístupu k pôrodom. Okrem toho, že doba rekonvalescencie po cisárskom reze je dlhšia, mnoho matiek zažíva aj pocit zlyhania, že sa im nepodarilo porodiť prirodzenou cestou.

Medzi najčastejšie dôvody, prečo pôrodníci volia cisársky rez, patrí nepomer medzi panvou rodičky a veľkosťou plodu, neúspešná indukcia spontánneho pôrodu, respektíve ochorenia, ktoré by mohli významne ohroziť zdravie a život matky pri spontánnom pôrode a ďalšie medicínske dôvody. Nepostupujúci pôrod či neideálna poloha plodu však nemusí byť dôvod na sekciu. Zdravotníci z Nemocnice AGEL Zvolen preto 8. marca absolvovali špeciálny kurz, ktorý sa venoval práve alternatívnym postupom pri pôrodoch.

„Cisárske rezy sa často vykonávajú kvôli nepostupujúcemu pôrodu. Existuje však aj iný funkčný prístup, v rámci ktorého sa zdravotníci naučia zákonitosti ovplyvňujúce mechanizmus pôrodu, postavenie a držanie dieťatka. V momente, keď teda prestane pôrod postupovať, vedia vyhodnotiť príčinu a zvoliť čo najjemnejšie intervencie namiesto toho, aby sa okamžite siahlo po sekcii,“ približuje Anna Kohútová, lektorka kurzu a zakladateľka ,,Vzdělávání v porodnictví“, ktorá má v pôrodníctve 28-ročnú prax.

Kurz bol zameraný na prirodzenejšie alternatívy pôrodov a dôležitosť bondingu, pričom sa ho zúčastnili nielen lekári a pôrodné asistentky z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, ale aj fyzioterapeutky či neonatológovia.  „Absolvovaním kurzu sme si rozšírili možnosti doteraz využívaných postupov či polôh počas pôrodu. Naučili sme sa pracovať s novým polohovaním rodičky, ovplyvňovaním biomechaniky panvy či rebozo, teda špeciálnou šatkou. Vďaka novým poznatkom vieme zmeniť polohu a nastavenie bábätka tak, aby sme predišli operačnému ukončeniu pôrodu a zároveň pomôžeme žene zvládnuť prvú i druhú dobu pôrodnú efektívnejšie, s menšími bolesťami a tak, aby z pôrodu mala radosť,“ vysvetľuje lekárka z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Lucia Ambrozová.

Rebozo je špeciálna šatka, ktorá pochádza z latinskej Ameriky, kde je súčasťou bežného odevu a sprevádza ženu počas celého života. Prirodzene má preto svoje zastúpenie i počas pôrodu a jej prínos potvrdzujú i vedecké pozorovania. Biomechanika panvy je však nová téma, ktorá má síce vedecký podklad, do praxe však vchádza ešte len v priebehu posledných dvoch rokov. „V praxi sa stretávam najmä s nedostatkom vedomostí v rámci nových prístupov, som však rada, že je o ne záujem. Ak totiž vzdelávame zdravotníkov, ktorí zasahujú do pôrodu a bondingu, a dáme rodiacej mamičke čas a pocit bezpečia, zmeníme jej celý zážitok z pôrodu,“ uzatvára Anna Kohútová.

Späť