Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica spustila operácie umelých náhrad kĺbov Výhodou je skúsený personál a krátke čakacie časy na hospitalizáciu

20.1.2023

Zvolenská nemocnica so začiatkom roku 2023 spustila mimoriadne žiadanú službu pre pacientov, ktorá výrazne skvalitní rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti. V tomto týždni začala operácie totálnych endoprotéz – teda umelých náhrad kĺbov. Pacientov, ktorí potrebujú tento operačný zákrok, aby sa im opätovne prinavrátila predošlá kvalita života stále pribúda, čakacie časy na operáciu sú v rámci Slovenska zväčša extrémne dlhé. Nemocnica má na tieto výkony aj skvelý tím odborníkov vrátane primára, ortopéd - traumatológ, ktorý sa po 9 rokoch pôsobenia v Nemecku vrátil späť do Zvolena.

Prvú operáciu, ktorú tento týždeň zvolenský tím špecialistov zrealizoval, absolvovala 65-ročná pacientka Katarína z obce Malá Lehota v okrese Žarnovica. "Išlo o operáciu mininvazívnej implantácie totálnej endoprotézy bedrového kĺbu. Operácia prebehala štandardne bez komplikácii, kde bol implantovaný moderný Implantát s krátkym driekom. Vďaka použitiu minivazívneho prístupu a moderného implantátu mohla pacientka chodiť už na 1.pooperčný deň,“ uviedol primár ortopedicko-traumatologického oddelenia MUDr. Michal Rybár.

"Som veľmi rada, že sa nám podarilo všetko pripraviť legislatívne, materiálne, prístrojovo, ale predovšetkým, že máme skvelý tím špecialistov a obrovskú posilu s neoceniteľnými skúsenosťami zo zahraničia. V našom portfóliu budú umelé náhrady ramenných, bedrových, kolenných aj lakťových kĺbov, zákroky sú plne hradené zdravotnými poisťovňami,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá, MBA.

Výmena bedrového kĺbu, nový kolenný kĺb, trvalé riešenie obrovských a dlhotrvajúcich bolestí ramena či lakťa sú v súčasnosti jednou z najdiskutovanejších oblastí v medicíne. Vo väčšine zdravotníckych zariadení sa v dôsledku pandemického obdobia operácie stopli, a tak dnes nie sú výnimočné čakacie lehoty aj vyše roka. Nemocnica AGEL Zvolen teda stavia na tom, že pacienti, ktorí prídu do zvolenskej nemocnice, dostanú svoj termín v priebehu pár týždňov. "Našou ambíciou je realizovať cca 350 operácií umelých náhrad kĺbov ročne,“ vysvetľuje riaditeľka nemocnice.

Pre absolvovanie umelej náhrady kĺbu je stanovený presný postup. Každý z pacientov, ktorý pociťuje problémy s kolenom či bedrom musí absolvovať na základe odporučenia svojho všeobecného lekára vyšetrenie u odborníka. Tu sa zistí na základe pomocných vyšetrení napr. RTG, či ide o pokročilú artrózu. Ak je stav natoľko závažný, že už nie je možné ho riešiť inak, odborník pacientovi odporučí operáciu – náhradu poškodeného kĺbu umelým.

Výber konkrétneho druhu kĺbovej náhrady robí vždy lekár podľa stavu a potrieb konkrétneho pacienta. Po operácii pacient zostáva v nemocnici, ak nie sú komplikácie, 4-7 dní. Celková rekonvalescencia trvá 6-8 týždňov. Životnosť umelej kĺbovej náhrady je 20-25 rokov. Napríklad umelý bedrový kĺb zbaví bolesti pri pohybe, endoprotéza umožňuje pacientovi zaradiť späť do svojho každodenného života všetky predchádzajúce bežné aktivity dokonca aj činnosť športového charakteru a vrátiť späť radosť z pohybu.

Výmeny kĺbov sú operácie hradené zdravotnými poisťovňami, každý pacient navyše dostane európsky endoprotetický preukaz s potvrdením, že takúto operáciu absolvoval, aby nemal problémy napríklad pri rôznych druhoch kontrol (letisko a pod.)

Späť