Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Vedúca sestra zvolenského urgentu je vášnivá rybárka. Bola členkou prvého ženského kaprárskeho pretekárskeho tímu

5.8.2022

Pracuje na pozícií vedúcej sestry na urgentnom príjme Nemocnice AGEL Zvolen. Každý deň pomáha zachraňovať životy, vrátiť zraneným či chorým zdravie. Ročne sú to tisícky osudov, príbehov, náhod aj zákonitostí. Takto náročná práca sa dá vykonávať len vďaka tomu, že jej práca sa jej stala poslaním, vďaka láske, obrovskému nasadeniu, trpezlivosti a pochopeniu. Mgr. Katarína Liptáková má však na ženu nevšedný koníček, ktorý je kompenzáciou jej extrémne náročnej práce. Je totiž vášnivou rybárkou.

Rybolovu sa venujem približne 4 roky. Pomalým zdokonaľovaním sa a venovaním väčšiny voľného času rybárstvu, prišli prvé úspechy. Moje nadšenie si všimol jeden z popredných slovenských kaprárov, poskytol mi nespočetné množstvo informácií a otvoril mi bránu do športového rybolovu,“ hovorí vedúca sestra urgentu zvolenskej nemocnice o svojich rybárskych začiatkoch. Z voľnočasovej záľuby sa stala záľuba športová, dokonca je účastníčkou rybárskych pretekov. „ Neskôr som úspešne absolvovala moje prvé rybárske preteky na vodnej nádrži Dobrá Niva pod názvom ORTHODOX CARP CUP. Spolu so mnou preteky v tíme absolvovala moja známa, s ktorou sme tvorili historicky prvý ženský kaprásky tím na týchto pretekoch,“ smeje sa K. Liptáková. Rybolovu sa prevažne venuje na miestnych vodách Slovenského rybárskeho zväzu Zvolen, avšak rybárčila už aj na rôznych vodných plochách na Slovensku.

Kedy je podľa nej najlepšia sezóna na rybolov? „Na túto otázku by každý rybár odpovedal inak. Ja preferujem jesenné počasie keď už nie je taký tlak na vodu a ryby sú v najlepšej kondícií po lete. Potom zdolávanie rýb, ktoré majú dostatok síl, z člna naberá ozajstný adrenalín,“ hovorí rybárka – zdravotníčka. Pri love preferuje hlavne kaprov, čo je celosvetovo jedna z najuznávanejších rýb v športovom rybolove. Jej doteraz najväčší úlovok je rekordný 18,6 kg „kaprík“ práve z vodnej nádrže Dobrá Niva. A kde má vysnenú rybársku destináciu? „V pláne mám navštíviť Chorvátske sladkovodné jazerá, ktoré ukrývajú úlovky nad 30kg. Udice používam od značky Delphin, je to jedna z mála značiek, ktorá má špeciálnu edíciu rybárskeho vybavenia venovanú a upravenú výhradne pre ženy,“ vysvetľuje rybárka.

Popri náročnej práci na urgentnom príjme, kde pôsobí od jeho otvorenia v roku 2021, predtým bola vedúcou sestrou COVID OAIM, si precíznu prípravu vyžaduje aj jej záľuba. A najmä, ak sa chystá na preteky. „Prípravu na súťaž by som rozdelila na dve hlavné časti, teoretickú – v tejto časti sa preberajú všetky taktiky, ktoré následne prispôsobíme aktuálnym podmienkam v deň pretekov a samozrejme časť praktickú, kde si nachystáme jednotlivé typy nástrah, kŕmenia, pomôcok na rybolov a skontrolujeme či je všetko funkčné od člnu až po stojany na udice,“ hovorí K. Liptáková. Hoci v práci má adrenalínu až až, aj rybolov vie byť adrenalínom. Vedúca sestra urgentu to porovnáva:

„Rybolov a práca na urgentnom príjme sú veci, ktoré pre mnohých môžu zdanlivo vyzerať neporovnateľne. Avšak majú určité spoločné črty. Práca na urgentnom príjme je každý deň plná očakávania - aký pacient príde, či to bude to len malé zranenie, alebo závažný stav vyžadujúci si plne nasadenie pri boji o život. Tak aj pobyt pri vode nesie zo sebou určité očakávanie. Je na druhej strane udice chytený malý kaprík? Alebo ozajstný poklad rybníka? Bude boj jednoduchý alebo ma povodí po celej vodnej nádrži.“ Ešte jeden spoločný faktor má športový rybolov a práca na urgentnom príjme. „K pacientom pristupujeme profesionálne, je však dôležité odbornú stánku doplniť o empatiu, ktorá pacientovi pomôže prekonať strach z neznámeho a celý priebeh vyšetrenia je pre pacienta jednoduchší. Empatia je dôležitá, aj pri rybolove. S úlovkom vždy zaobchádzame čo najjemnejšie a najšetrnejšie, vzniknuté poranenie po háčiku na tlame vydezinfikujeme a rybu pustíme späť do vody. Lebo len rybu pustenú späť do vody, môže chytiť znovu,“ dodáva na záver K. Liptáková.

Späť