Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

V prevádzke je 24 hodín denne a je nevyhnutnou súčasťou nemocnice Centrálna sterilizácia Nemocnice AGEL Zvolen

12.1.2021

Pred zrakmi pacientov aj návštevníkov nemocnice je skrytá, avšak mimoriadne dôležitá. Centrálna sterilizácia Nemocnice AGEL Zvolen. Vedeli ste, že stroj určený na steriliáciu zdravotníckych pomôcok po každom spustení a dokončení svojho programu podlieha prísnej kontrole, či sterilizáciu vykonal správne? Že meno zdravotníka, ktorý obsluhoval sterilizačný stroj je na každom operačnom sete ako meno zodpovednej osoby za steriliáciu? A to všetko s jediným cieľom, aby sterilizácia bola stopercentne zabezpečená.

V centrálnej sterilizácii končia zdravotnícke pomôcky z celej zvolenskej nemocnice, ktoré sú určené na opakované použitie. Sú zo skla, kovových materiálov či prírodnej gumy. Sterilizujú sa aj niektoré textílie pred prvým použitím. Prívlastok čisté a dezinfikované je v tomto prípade málo. Garancia sterility musí byť na 100%. Pomôcka určená na opakované použitie musí byť pripravená tak, aby bola pre pacienta absolútne bezpečná. Kým však absolvuje samotnú, technicky náročnú sterilizáciu, prejde predtým celkom prvou očistnou fázou už na oddeleniach a ambulanciách. Všetko má svoj čas, postup a technológiu.

Keď sa zdravotnícke pomôcky už dostanú na centrálnu sterilizáciu prejdú ďalšou predsterilizačnou prípravou, ktorá trvá dve hodiny. Najskôr musí ísť pomôcka na pol hodinu do dekontaminačnej nádoby so špeciálnym prípravkom, ktorý ho zbaví nečistôt a biologického materiálu. Prípravok obsahuje enzymatické a dezinfekčné zložky. Potom ide na hodinu a pol do umývačky určenej pre zdravotnícke pomôcky. Potom nastane setovanie a balenie do sterilizačných obalov a až po týchto úkonoch môže nastať samotná sterilizácia, ktorá trvá ďalšiu hodinu. „Guma a plasty môžu byť sterilizované pri 121 stupňov Celzia, kovové inštrumenty a textílie až pri 134 stupňov Celzia. Stroj pri svojej činnosti trikrát celkom vysaje vzduch v komore, aby trikrát natlakoval paru  opäť dnu do komory, kde sú zdravotnícke pomôcky. Až potom nastáva samotná sterilizácia,“ opísala prácu stroja, ktorý sa nachádza aj priamo na operačných sálach inštrumentárka Nemocnice AGEL Zvolen Monika Oremová.

Dokončením sterilizovania však nič nekončí. Zdravotník, v tomto prípade inštrumentárka na operačnej sále, ktorá je certifikovaná špeciálne na prácu so zdravotníckymi pomôckami skontroluje, či stroj počas sterilizácie nepoľavil a vykonal celý proces na plný výkon: „Je na to určený indikačný prúžok, ktorý má pred spustením stroja všetky prúžky žlté. Po dokončení musia byť všetky čierne ako dôkaz toho, že sterilizácia bola zrealizovaná na sto percent.“ Každý operačný set, už hotový na ďalšie použitie, ktorý obsahuje aj vyše 100 operačných inštrumentov je okódovaný. Na základe údajov na štítku sa dá zistiť kto a kedy sterilizácia vykonával.

Nemocnica AGEL Zvolen má na centrálnej sterilizácii jedného stáleho pracovníka v dennej zmene spolu s dvomi sanitárkami. Po 18. hodine, ak je to potrebné, sterilizáciu realizuje sestra z operačných sál.   

Späť