Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Radosť prichádza aj v čase pandémie. „Život nezastavíš, on si nájde cestu sám,“ hovorí primár Gynekologicko – pôrodníckeho oddelenia zvolenskej nemocnice

29.12.2020

„Deti prichádzali na svet aj počas hospodárskych a politických kríz, vojen a živelných katastrof. Tie posledné dve nás zatiaľ obišli. Pandémia, žiaľ nie,“ hovorí primár Gynekologicko – pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen, MUDr. Peter Molitoris.

Ako sa pracuje na oddelení, kde prichádza na svet nový život v čase pandémie? V čase, keď celý svet zápasí s množstvom chorých a umierajúcich? Je práca v posledných mesiacoch v pôrodnici náročnejšia? Alebo je práve toto oddelenie tým lepším a krajším miestom pri pohľade na drobné klbká radosti?  „Pandémia sa stala každodennou súčasťou našej práce a života. Covid 19 v problematike starostlivosti o ženu, matku a dieťa predstavuje nesporné riziká pre rodičku aj novorodenca, a tým mení liečebno-preventívnu starostlivosť. Imunitný systém tehotnej ženy je modifikovaný tak, aby plod  ako imunologicky cudzie tkanivo v tele matky nebol odvrhnutý,“ hovorí skúsený pôrodník.  Jedným dychom dodáva, že z minulých vírusových epidémií SARS a MERS-CoV vieme, že imunitný systém tehotnej ženy môže na prítomnosť vírusu zareagovať nepredvídavo a ojedinele. V krajnom prípade aj tak, že dôsledky by mohli byť najmä pre rodičku fatálne. „Zatiaľ takéto skúsenosti nemáme, hoci nie je to nemožné. V takejto situácii sa to dá očakávať. Z uvedených dôvodov sme vo zvýšenej miere začali trvať na dodržiavaní prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení s cieľom zabrániť šíreniu nákazy na pacientky a personál pracoviska.“

Napriek všetkým týmto faktom však v pôrodnici vládne priaznivá a optimistická atmosféra, ktorá je podľa slov MUDr. Molitorisa potrebná pre zrod nového života. „Pocity strachu a neistoty, ktoré súčasná situácia prináša nesmú ochromiť našu odbornú ostražitosť  a empatické správanie k rodičkám. Naše pracovisko si rokmi  získalo nesmiernu popularitu. V súčasnosti však zápasíme s protiepidemiologickými opatreniami, ktoré sú nie vždy priaznivo prijímané zo strany rodičiek. O to viac je potrebné poukázať na nesmierne disciplinované a uvedomelé rodičky, ktorých dôveru sa snažíme nestratiť. Pomerne dlhé obdobie trvania pandémie sme umožňovali prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Momentálne, vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu už nie,“ dopĺňa svoje rozprávanie MUDr. Molitoris. Situácia sa však môže v najbližších dňoch zmeniť, keďže na Slovensku začala vakcinačná kampaň proti ochoreniu COVID-19.

A čo my ženy? Ako sa meníme rokmi? Dobou a technológiami, ktoré nám do života prinášajú stále viac a viac informácií. A práve nimi sú aj dnešné rodičky ťažko skúšané. „Naše rodičky sú z roka na rok vzdelanejšie a náročnejšie a to, čo vyhovovalo v minulosti, dnes už nemusí platiť. Som úprimne rád, že rokmi svedomitej práce kolektívu nášho pracoviska sme sa zaradili medzi veľké pôrodnice s počtom cisárskych rezov na hranici 20%, čo je na slovenské pomery ojedinelé. Chcem ubezpečiť naše rodičky, že aj v nadchádzajúcom období, je odborná úroveň nášho pracoviska zabezpečená na vysokej profesionálnej úrovni,“ dodal na záver primár Molitoris.

Späť