Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Nemocnica AGEL Zvolen získala prestížnu plaketu ANGELS AWARDS za liečbu cievnych mozgových príhod

20.10.2020

V uplynulých dňoch získala Nemocnica AGEL Zvolen významné ocenenie. European Stroke Organization jej udelila zlatú plaketu ANGELS AWARDS za prístup v liečbe cievnych mozgových príhod (CMP). Najväčšiu zásluhu na ocenení má celý tím Neurologického oddelenia zvolenskej nemocnice pod vedením primára MUDr. Erika Kiššimona.

Ocenenie v podobe zlatej, platinovej, alebo diamantovej plakety môžu dostať len tí jednotlivci alebo kolektívy, ktoré sú odhodlané zlepšovať kvalitu praxe pri liečbe CMP a zaviesť kultúru nepretržitého monitorovania. Nemocnice svoje údaje o liečbe zhromažďujú prostredníctvom registrov a musia splniť desať prísnych kritérií.

„Vážime si každé ocenenie, ktoré nemocnica získa. Sú pre nás dôkazom toho, že v našej nemocnici pracuje erudovaný personál s empatickým prístupom k pacientovi a tiež sú motiváciou k ďalšej práci. Ďakujem všetkým zamestnancom neurologického oddelenia, ale aj ostatným pracoviskám, ktoré sa na liečbe podieľajú a prajem im veľa spokojných a vyliečených pacientov,“ povedala riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen, Ing. Ľudmila Veselá, MBA. Pocit zadosťučinenia má aj primár oddelenia, MUDr. Erik Kiššimon: „Ocenenie si nesmierne vážim,  je výsledkom dlhodobej práce celého kolektívu, ktorému sa chcem aj touto cestou poďakovať. Zároveň je motiváciou do ďalšej práce s cieľom naďalej zlepšovať  kvalitu  zdravotnej starostlivosti v regióne.“

Neurologické oddelenie Nemocnice AGEL Zvolen eviduje za minulý rok 151 prípadov CMP, z toho trombolýz bolo 33, čo je 22%. Trombolýza je život zachraňujúci zákrok pri náhlej cievnej mozgovej príhode. Podaním špeciálnej látky sa dosiahne rozpustenie nebezpečnej krvnej zrazeniny. Tým sa eliminujú fatálne, resp. veľmi ťažké trvalé následky. Preto, aby bola liečba úspešná sú v celom procese najdôležitejšie prvé príznaky pacienta. Práve tie by mohli odhaliť príznaky akútneho mozgového infarktu. Čo najskôr by si mal zavolať 112 alebo 155 a nechať sa priviesť do nemocnice. Najlepšie záchranným tímom.

Cievna mozgová príhoda je treťou najčastejšou príčinou úmrtnosti vo vyspelých krajinách a najčastejšou príčinou zneschopnenia. Na cievnu mozgovú príhodu zomiera dvakrát viac ľudí ako na srdcový infarkt. Zároveň je to najviac invalidizujúce ochorenie, ktoré pripúta na lôžko až tretinu pacientov. Po zvyšok života mnohí potrebujú opatrovateľskú starostlivosť, mnohí z nich sa učia opäť rozprávať či chodiť. Nádejou pre pacientov je v prípade akútnej cievnej mozgovej príhody urgentný zákrok, už spomínaná - trombolýza. Mozgový infarkt si nevyberá podľa veku, už dávno neplatí, že sa týka len starších ľudí. Čoraz viac pacientov je vo veku od 20 do 44 rokov.

Späť