Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Nutričná terapeutka zvolenskej nemocnice dohliada na jedlá pacientov 29 rokov. Ľubomíra Fraňová: ,,U nás doma by ste vyprážané jedlá nenašli“

8.10.2020

Jedným z najdôležitejších podmienok zdravia, resp. liečby v prípade choroby je správny životospráva. V Nemocnici AGEL vo Zvolene poskytujú svojim pacientom až 40 druhov diét, a to presne podľa ich potrieb a diagnózy. Každý deň na správnu výživu, stravovanie a ich dodržiavanie tak zo strany nemocnice ako aj samotných pacientov dohliada špecialistka – nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová.

Nutričnú terapeutku robí Ľ Fraňová odkedy nastúpila do zvolenskej nemocnice, teda 29 rokov. Jej práca začína ráno tým, že každý deň dostáva hlásenia z jednotlivých oddelení s informáciami o pacientoch so všetkými diétami. Denne je to približne 150 hlásení. Ľ. Fraňovú sme zastihli  na novorodeneckom oddelení v rozhovore s pacientkou po cisárskom reze. ,,Mala nariadenú antihistamínovú diétu v kombinácii s Crohnovou chorobou. Pretože absolvovala cisársky rez, lekári požadovali aj tzv. bezzvyškovú diétu,“ vysvetľuje nutričná terapeutka. Spolu s pacientkou sa dohodli na jedlách, ktoré jej budú pripravované a servírované po celý čas jej pobytu v nemocnici. ,,Prešli sme si detailne aj konkrétne potraviny, napríklad zeleninu, ktorú pacientka jesť môže s ohľadom na fakt, že je dojčiacou mamičkou,“ hovorí Ľ. Fraňová o každom aspekte, ktorý musí brať do úvahy.  

Prácou nutričnej terapeutky v nemocnici je aj napríklad dohliadať, aby pri porcovaní obedov pre jednotlivých pacientov bolo všetko vydané správne a podľa zadaných požiadaviek. Náhodné kontroly na izbách pacientov s otázkou, či je všetko v poriadku, sú samozrejmosťou. Sťažnosti sa v tomto smere vyskytujú len ojedinele. ,,Ak sa pacient sťažuje, tak je to v väčšinou kvôli tomu, že mu nechutí jedlo pripravené podľa niektorej diéty, že je málo slané, alebo ide o diétu 4S – čaj, sucháre, obed dusená mrkva, večera varené zemiaky. Je to však diétna strava, nie bežná racionálna strava.“

Veľmi špecifickou stránkou práce pani Fraňovej je, že okrem každodennej komunikácie s oddeleniami a kuchyňou musí všetky pripravované jedlá predtým, ako idú na výdaj na jednotlivé oddelenia ochutnať. A akú stravu preferuje ona sama? ,,U nás doma prevláda zdravá strava. Vyprážané jedlá by ste v našej kuchyni nenašli, ale manžel a dcéra majú radi cestoviny, sem – tam si doprajeme sladké. Riadim sa však tým, že strava by mala byť vyvážená a všetko s mierou,“ dodáva Ľ Fraňová.

Diétny systém bol prvýkrát publikovaný v roku 1955. Bol pripravený pre potreby nemocníc a stal sa normou, podľa ktorej sa pripravovala liečebná výživa v českých aj slovenských nemocniciach. Nové poznatky o výžive rýchlo pribúdali, a preto bolo potrebné v priebehu ďalších 40 rokov tento systém upravovať z hľadiska energetickej a biologickej hodnoty. Posledná úprava diétneho systému bola v roku 1992. Úpravou došlo k zníženiu energetickej a biologickej hodnoty diét.

Späť