Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Intímne problémy trápia ženy najmä v lete

21.8.2020

Prázdniny a s nimi spojené dovolenky či víkendy strávené v bazéne sa môžu odraziť na zdraví ženy, práve v tomto období bojuje nežnejšie pohlavie s rôznymi intímnymi zdravotnými problémami. Najčastejšie ide práve o mykózy, o ktorých koluje v spoločnosti aj množstvo mýtov. Porozprávali sme sa o nich s gynekológom MUDr. Andrejom Jenčom z Nemocnice AGEL Zvolen.

Mnohé ženy tento problém poznajú. Každé leto, kedy je sezóna kúpalísk v plnom prúde, sa im zvyknú vracať rôzne nepríjemné problémy, spôsobené kvasinkami. Kvasinky sú mikroskopické huby, ktoré sa v malom počte bežne nachádzajú v pošve každej ženy. Nepríjemné ochorenie v podobe vaginálnej mykózy vzniká v prípade premnoženia kvasiniek  na úkor prirodzenej vaginálnej flóry. ,,Laická predstava „chytenia“ mykózy v bazéne  nie je úplne presná. Drvivá väčšina vaginálnych mykóz nevzniká ako dôsledok prenosu kvasiniek od inej osoby, ale premnožením našich vlastných kvasiniek. Impulzom k takému ochoreniu môže byť užívanie antibiotík, hormonálne zmeny, stres, ale aj kúpanie v bazéne, kde dezinfekčné prostriedky obsiahnuté v bazénovej vode narušia prirodzenú bakteriálnu vaginálnu flóru, čo vytvorí priestor na rozvoj vaginálnej mykózy,“ vysvetľuje MUDr. Andrej Jenčo, zástupca primára Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia zvolenskej nemocnice.

Jeden z mýtov, ktorý sa o kvasinkách a mykózach rozširuje, je, že sa veľmi jednoducho môže prenášať napríklad na verejných toaletách. Odborníci ale tvrdia, že to je kombináciou mnohých faktorov. ,,Aby sa kvasinky preniesli z jedného človeka na druhého, musí byť splnených niekoľko podmienok. Potrebujú teplo a vlhko, musí ich preniesť dostatočne veľký počet a prenos musí byť pomerne rýchly. Najdôležitejšou podmienkou je ale narušená vaginálna flóra, lebo inak sa nemajú kde uchytiť. Z toho vyplýva, že prenos na verejnej toalete je málo pravdepodobný, aj keď nie úplne vylúčený. Väčšina žien si však na verejnú toaletu nesadne, ale potrebu vykoná z „bezpečnej“ vzdialenosti, čím riziko eliminuje takmer na nulu,“ hovorí zvolenský gynekológ.

Častým problémom býva aj to, čo po prekonanej mykóze urobiť napríklad so spodnou bielizňou alebo s uterákmi.  V tomto prípade ale majú lekári jednoznačnú odpoveď – nič netreba vyhadzovať, stačí vyprať a vysušiť. V prípade mykóz neexistuje, žiaľ, rada, ako sa im vyhnúť natrvalo. ,,Každá žena je jedinečná a to, čo jednej pomáha, môže inej naopak uškodiť. Základom je poznať samú seba a vedieť odhadnúť mieru rizika rozvoja vaginálnej mykózy. Pár minút vo vírivke za to niekedy jednoducho nestojí. Po liečbe, ktorá trvá zvyčajne 5 až 7, dní potrebuje ženské telo ešte niekoľko týždňov na obnovenie rovnováhy vaginálnej flóry,“ hovorí MUDr. Andrej Jenčo a na záver dodáva, že dôležité je vyvarovať sa mokrým plavkám či dlhému pobytu v chlórovej vode.

Späť