Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Kŕčové žily nie sú iba kozmetický problém, ich neliečenie môže spôsobiť vážne komplikácie

24.7.2020

V súčasnosti je cievna chirurgia je vysokošpecializovaný odbor, ktorý je legislatívne viazaný na adekvátne personálne a materiálno technické vybavenie. Venujú sa jej aj v Cievnej chirurgickej ambulancii Nemocnice AGEL Zvolen, pričom jeden z najčastejších problémov, s ktorým pacienti prichádzajú, sú varixy, známe aj pod pojmom kŕčové žily.

Cievna chirurgická ambulancia sa zaoberá venóznymi a arteriálnymi ochoreniami, a to prevažne dolných končatín, menej často horných končatín, respektíve brušnej aorty. ,,Počas epidémie sme ošetrovali len akútnych pacientov, teraz už funguje naša ambulancia naplno. Ochorenia žíl sa týkajú prevažne ženských pacientiek, naopak muži prichádzajú s obliteračným ochorením artérií, teda upchatím ciev,“ hovorí MUDr. Dalibor Panuška z ambulancie.   

Varixy, teda kŕčové žily, sú v cievnej ambulancii častou diagnózou. ,,Ide o ochorenie, ktoré postihuje ženy štyri krát častejšie ako mužov, spôsobuje ho oslabenie žilovej steny a chlopní. Príčinou môžu byť aj hormonálne zmeny v tehotenstve, dlhodobé sedenie alebo naopak dlhodobé státie, obezita či dedičné faktory ako poruchy väziva alebo oslabené cievne steny,“ vysvetľuje MUDr. Dalibor Panuška. Varixy by mali byť správne sledované, liečené konzervatívne a eventuálne v správny čas aj operované, a to napriek tomu, že celosvetovo až 60% ľudí s operovanými varixami má recidívu, teda tento zdravotný problém sa im objaví znova. ,,Z týchto prípadov  je len asi 3-6 % spôsobených nesprávnou liečbou. Ostatné recidívy sú z toho dôvodu, že chronická žilová nedostatočnosť je stále nie celkom medicínsky pochopená a vysvetlená,“ dodáva. Nezriedka aj u mladých ľudí môžu byť neliečené varixy zdrojom dlhoročného utrpenia, chorobnosti až invalidity.

V cievnej ambulancii Nemocnice AGEL Zvolen ošetria približne  80-110 pacientami mesačne .

Späť