Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Vysoký krvný tlak je tichý, neviditeľný a nebolí O to je však nebezpečnejší

15.5.2020

Preventívne prehliadky sú pre naše zdravie mimoriadne dôležité a môžu odhaliť množstvo chorôb už v ranom štádiu. Jednou z nich je aj vysoký krvný tlak, ktorý je nebezpečný tým, že, ľudovo povedané, ,,nebolí“. Práve na tento zdravotný problém a na jeho prevenciu upozorňuje Svetový deň hypertenzie, ktorý je 17. mája.

Artériová hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, patrí medzi veľmi časté ochorenia a medzi najzávažnejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb, predovšetkým ischemickú chorobu srdca, srdcové arytmie, obzvlášť fibriláciu predsiení, srdcové zlyhávanie a cievne mozgové príhody. ,,V celej populácii sa vyskytuje u 35 – 45 % ľudí, v najvyšších vekových skupinách až u 90 % ľudí. Jej výskyt totiž vo vyššom veku narastá. Udáva sa, že viac ako polovica ľudí starších ako 65 rokov má zvýšený systolický alebo diastolický tlak. Označuje sa ako „tichý zabijak“, pretože rozvoj ochorenia je pomalý a veľmi často bezpríznakový. Asi 50 % pacientov s hypertenziou vôbec nevie, že majú túto poruchu. V situácii, kedy sú už prítomné klinické príznaky z rozvinutých komplikácií, ide o konečné štádiá. Častým dôsledkom sú zlyhanie srdca, mozgová mŕtvica a chronické zlyhanie obličiek,“ vysvetľuje MUDr. Ján Haško, primár interného oddelenia Nemocnice Zvolen.

Veľmi podstatnou je v tomto ohľade prevencia. Dôležité je chodiť na pravidelné preventívne prehliadky, ale vyhnúť sa im môžeme aj správnou životosprávou. ,,V boji proti krvnému tlaku si môžeme pomôcť aj sami. Odporúča sa pravidelne športovať, schudnúť, eliminovať stres a stravovať sa pestro a zdravo. Naše srdce to ocení. Vysoký krvný tlak sa dá liečiť, ale nedá sa vyliečiť. Počas liečby sa využívajú nielen farmaceutiká, ale aj nefarmakologické spôsoby. Vhodná je diéta s obmedzením soli, redukcia príjmu alkoholu a nadmernej telesnej hmotnosti a zvýšenie pohybovej aktivity, avšak nie silové cviky, “ hovorí primár MUDr. Ján Haško. Zároveň dodáva, že krvný tlak je treba pravidelne sledovať, pretože aj stredne intenzívne dlhodobé zvýšenie tlaku môže spôsobiť závažné zdravotné problémy.

Späť